Mišljenje analitičara

“Ključni problem opozicionih stranaka je nedostatak liderstva, nova lica koja tek treba da se dokažu, a čiji imidž opterećuje loše nasleđe partija, korupcija i spona sa kriminalom. S druge strane, mnogi tvrde da Kurtijevo Samoopredjeljenje više nikada neće imati 50 odsto podrške i u nekoj narednoj podjeli karata moraće u koaliciju, a taj potencijal nema”.

Da je vlast na Kosovu danas u rukama "populista i neznalica", koji su Kosovu načinili štetu u spoljnoj politici, doveli do kaznenih mjera Evropske unije i narušavanja odnosa sa ključnim partnerima, mnogo puta je u prethodnih nekoliko mjeseci izrečeno kao optužba od strane predstavnika albanskih partija iz opozicije.

Ipak, iako opozicione stranke na Kosovu pozivaju na vanredne izbore, analitičari ocjenjuju da opozicija dobro zna da ne može da sruši aktuelnu vlast jer za to u parlamentu nema dovoljno glasova. Zbog toga je samo eventualna ostavka vlade Albina Kurtija put do izbora, a šanse da se to dogodi su vrlo male.

Uprkos brojnim problemima sa kojima se suočava Vlada Kosova, rejting vladajućeg Samoopredjeljenja među albanskim biračima i dalje je veoma visok. Po posljednjim istraživanjima, Kurtijeva stranka je na stabilnih oko 40 odsto podrške, što je skoro 10 odsto manje nego prije dvije i po godine, ali je i dalje ubjedljivo više od svih ostalih političkih subjekata na Kosovu.

Iz te činjenice Albin Kurti crpi kapacitet da istrajava sa svojom tvrdom nacionalnom politikom, koja je do usijanja dovela odnose sa srpskom zajednicom, pa čak zasmetala i najvećim partnerima na Zapadu. Istovremeno, upravo ta politika, koja se naslanja na stereotip o Srbima kao najvećim albanskim neprijateljima, čuva Kurtiju tvrdo uporište među ekstremnom albanskom populacijom.

Prema podacima koje iznose opozicione partije, danas na Kosovu čak 30 odsto građana živi na rubu egzistencije. Međutim, upravo najveći broj među njima daje podršku Kurtiju, iako on ništa od onoga što je obećao da će učiniti na poboljšanju uslova života najugroženijih slojeva stanovništva, nije učinio u periodu otkako je na čelu vlade.

Zašto Samoopredjeljenje uprkos svim neispunjenim obećanjima i aferama ima još ubjedljivo najveću podršku među Albancima na Kosovu i da li sljedeći izbori donose promenu vlasti, pitanje je koje je portal Kosovoonline postavio sagovornicima iz civilnog sektora u Prištini i Sjevernoj Mitrovici.

Kurtijev populizam jači od realnosti

Sociolog i politički analitičar Artan Muhaxhiri za Kosovo onlajn naglašava da je Albin Kurti vrhunskim populizmom uspio da pridobije glasače kao niko prije njega na Kosovu.

“Ishod parlamentarnih izbora 2021. godine bio je rezultat nekoliko važnih varijabli koje su stvorile kontekst za izvanredan pobjednički mozaik Samoopredjeljenja: velike političke frustracije mnogih društvenih kategorija, nedostatak suštinskog ekonomskog napretka, manjak vladinih vizija o poboljšanju opšteg blagostanja, korupcijske afere i unutrašnje krize glavnih partija. Majstorski populizam Albina Kurtija uspio je da čak i protivrečnosti između stavova i ličnosti njegove partije savršeno spakuje pod jedinstven krov i maksimalno iskoristi ovu specifičnu situaciju, pobjedivši sa 50,3 odsto glasova”, kaže Muhaxhiri.

On naglašava da je “za ovu veliku inerciju bilo potrebno mnogo godina i političkih investicija, pa je logično da se ne može brzo promjeniti u suprotnom pravcu”.

“Velike stranke našle su se u traumatičnoj situaciji - Demokratska Partija Kosova (PDK) imala je 17 odsto, a Demokratski Savez Kosova (LDK) 12,7 odsto. Postojali su jasni pokazatelji velike pobjede Samoopredjeljenja. Ipak, bila je zaista ogromna i nikada ranije viđena.

Poslije dvije i po godine, opozicione stranke i dalje tragaju za efikasnom strategijom za borbu protiv ovog novog poretka stvari i Kurtijevog populizma. Svakako, postoje neke teške okolnosti za njih. PDK svoju energiju i posvećenost usredsređuje na haško suđenje njihovim liderima - Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju, dok LDK radi na unutrašnjim reformama i stvaranju novog imidža”, objašnjava Muhaxhiri.

Po njegovim riječima, potencijalni novi izbori u narednim mjesecima teško da mogu doneti velike promjene.

“U odnosu na trenutnu konfiguraciju političkog spektra teško da može doći do promjena. U javnom diskursu nema takvog vidljivog raspoloženja, što je potkrepljeno i rezultatima istraživanja javnog mnjenja. Međutim, postoji jedna varijabla koja ima mogućnosti da stvori mnoga nova pitanja i da otvori jako ozbiljne perspektive. To je vizna liberalizacija za Kosovo. Ako se, eventualno, to pokaže kao prekretnica za trend emigracije mladog stanovništva i demografske promene, onda bi kosovsko društvo moglo da doživi brze i zbunjujuće društveno-političke promene”, zaključuje Artan Muhaxhiri.

U ovom momentu, albanske opozicione partije na Kosovu se teše tvrdnjom da Pokret Samoopredjeljenje više nikada neće dobiti 50 odsto glasova, kao što mu je to pošlo za rukom na prošlim izborima.

Podrška Samoopredjeljenju i dalje velika

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku nada se da će što prije biti održani parlamentarni izbori, kako bi se odmerila snaga političkih partija.

"Jedini parametar koji mjeri političku snagu su izbori, a mi smo prije dvije godine imali lokalne izbore na kojima je pobjedila opozicija. Nadam se da ćemo što prije imati parlamentarne izbore i tamo će biti izvršeno pravo merenje", kaže Çitaku, uz napomenu da je jedina oblast u kojoj premijer Kurti blista - propaganda.

Programska menadžerka “Nove društvene inicijative” iz Sjeverne Mitrovice Milica Andrić Rakić kao veliki nedostatak partije Albina Kurtija navodi njen jako slab koalicioni potencijal.

“Podrška koju ima Samoopredjeljenje jeste velika, pojedinačno ta stranka ima najveću podršku prema istraživanjima, ali isto tako ta podrška je u padu posljednjih godina. Samoopredjeljenje sasvim izvesno danas na izborima ne bi ponovo osvojilo 50 odsto. S druge strane, koalicioni potencijal Kurtijeve stranke je mali pa je pitanje da li bi i sa 40 procenata na nekim novim izborima bili u mogućnosti da formiraju vladu”, ukazuje Andrić Rakić za Kosovo onlajn.

Isto tako, ona otkriva da istraživanja javnog mnjenja jedne od opozicionih partija na Kosovu pokazuju da ta stranka ima podršku preko trećine birača.

“Ipak, ključni problem opozicije je smjena liderstva i nova lica koja tek treba da se etabliraju, a čiji imidž opterećuje loše nasljeđe matičnih partija kada je korupcija i spona sa kriminalom u pitanju. To posebno važi za Demokratsku partiju Kosova. Samoopredjeljenje je s druge strane imalo više problema sa stilom upravljanja, efektom politika, posebno spoljne politike. Zbog mjera EU i dijaloga sa Srbijom vlada veliko nezadovoljstvo, a brojne su i pritužbe na rad ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz. Većih korupcionaških afera, sa izuzetkom one sa nabavkom robnih rezervi, nije bilo, ali otišlo se u drugu krajnost. Zbog lošeg upravljanja svega 35 odsto sredstava izdvojenih za kapitalne projekte je utrošeno ove godine prema istraživanju GAP instituta, pa je logično da kada se malo radi ni nema mnogo prostora za korupcionaške afere”, naglašava Milica Andrić Rakić.

Izvor: Kosovo Online