Potpredsjdnik PDK

Bivši ministar spoljnih poslova i zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj reagovao je na izjavu zamjenika premijera Besnika Bislimija da je opozicija bila prepreka vladi u procesu dijaloga te da su u mnogim slučajevima opozicione stranke bile u skladu sa interesima Srbije i istakao da je aktuelna vlada na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem jednostranim odlukama tokom tri godine na vlasti omogućila Srbiji da ne mora da prizna nezavisnost Kosova.

Hoxhaj je za RTV 21 da se Bislimi nedovoljno razumije u proces dijaloga, ukazujući da je aktuelna vlada zvanično prihvatila nacrt ZSO koji podrazumijeva punu političku, teritorijalnu i vjersku autonomiju za srpsku zajednicu.

"Gospodin Bislmi je neko ko se najmanje razumije u pregovore i dijalog i ovo je situacija kada je Kosovo prvi put prihvatilo nacrt Zajednice koja ima punu političku, teritorijalnu i versku autonomiju, rušenje Ahatisaarovog paketa, rušenje ustavnog poretka i odustajanje od njega. Oni predlažu nacrt statuta i ostavljaju ga Lajčaku i za to Bislimi mora da odgovara. Najbolji način da se promjeni tema je napad na opoziciju. Vlada Kosova je u protekle tri godine istorijski je stajala na liniji sa Srbijom i zvanično je prihvatila da Srbija ne mora da prizna Kosovo", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo online/RTV 21