Mladi i tek diplomirani

Kosovo je od januara ove godine do sada napustilo 155 ljekara, a glavni razlozi su loši uslovi rada, male plate i želja za boljim životom, saopštio je predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu.

Sejdiu je naveo da se sličan trend nastavlja i ove godine. Da bi ljekari mogli da se zaposle u inostranstvu, treba im sertifikat ljekarske komore koji je od početka godine tražilo 155 ljekara, a on im omogućava da napuste zemlju i pristupe drugim komorama.

"Ljekari koje pratimo za koje mislimo da napuštaju Kosovo su oni koji se prijavljuju u Komori za sertifikat koji im je potreban za članstvo u komorama neke inostrane države i zaključivanje ugovora tamo. Međutim, nepoznat je period kada odlaze, rekao je Sejdiu i dodao da ne zna kakva će biti sljedeća godina, što se tiče odlaska ljekara.

U međuvremenu, na pitanje da li postoji rizik da klinike počnu da se zatvaraju, Sejdiu ističe da klinike trenutno nisu ugrožene.

"Problem je što u posljednjih četiri ili pet godina koliko pratimo ovaj proces, najviše zemlju napuštaju mladi, nezaposleni, tek diplomirani ljekari od kojih neki rade u domovima zdravlja. Domovi zdravlja širom Kosova, posebno u manjim gradovima, pate od nedostatka ljekara, dok su porodični centri u ruralnijim mjestima zatvoreni ili imaju samo medicinske sestre", rekao je Sejdiu.

Inače, tokom 2022. godine broj ljekara koji je napustio Kosovo bio je preko 200, a medicinskih sestara više od 1.000.