(NE)uspjeh!

Opozicione stranke ističu da je Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem narušila suverenitet Kosova, a iz vladajućeg Samoopredjeljenja odgovaraju da je 2023. bila uspješna.

Opozicija optužuje vladu Albina Kurtija za neuspjeh, istovremeno zahtjevajući promjene u njegovom kabinetu.

PDK, LDK i AAK smatraju da je Kurtijeva vlada narušila subjektivitet Kosova u međunarodnoj areni jer tri godine nije postignuto ni jedno priznanje niti članstvo u međunarodnim organizacijama, dok su za Samoopredjeljenje kritike opozicije irelevantne.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arberesha Kryeziu-Hiseni ne vidi kao važna nova priznanja, već izgradnju dobrih odnosa sa zemljama koje nisu priznale Kosovo.

Što se tiče međunarodnog subjektiviteta, Kryeziu-Hiseni je rekla da nijedna vlada u prošlosti nije učinila više od sadašnje. Kaže da kritike opozicije ne shvata ozbiljno.

"Zapravo, kritike opozicije za mene lično su nebitne i neosnovane, jer je riječ o opoziciji koja je godinama imala priliku da dokaže šta je sposobna da uradi na povećanju međunarodnog subjektiviteta Kosova, a jasno je da se svaki uspjeh ne može oceniti priznanjem ili nepriznavanjem. Smatram da je veoma važno da se Kosovo kreće sa izgradnjom dobrih bilateralnih odnosa sa zemljama koje nas nisu priznale, pa čak i jačanjem odnosa sa zemljama koje su nas priznale. Što se tiče onoga što je Kosovo uradilo u smislu međunarodnog subjektiviteta, mislim da nijedna Vlada u prošlosti nije uradila koliko ova", rekla je poslanica Samoopredjeljenja.

Ističe da aplikaciju za članstvo u Savjetu Evrope vidi kao uspjeh.

"To je početak za članstvo u Evropskoj uniji, imali smo uspješan prolazak prve faze u Savjetu Evrope, takođe je Kosovo sada najmlađa članica dvije veoma važne međunarodne organizacije i da zaključimo da je činjenica da su nas međunarodni izvještaji prikazali kao zemlju koja je napredovala, što znači da smo otvorili mogućnost da pristupimo zemljama koje su možda bile skeptične ili su sumnjale u Kosovo. Bilateralni odnosi sa državama su značajno ojačani, čak smo uspjeli da otvorimo nove kancelarije diplomatskih misija u različitim zemljama svijeta, kao i da kupujemo i objekte diplomatskih predstavništava uprkos ovim opozicionim strankama koje kritikuju", navela je Kryeziu-Hiseni.

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musliu-Shoshi rekla je za Ekonomiju onlajn da je Kosovo u najgoroj poziciji danas u odnosu na posljednjih 20 godina.

Izostanak novih priznanja, kao i to što nrema članstva u međunarodnim organizacijama neke su od kritika koje Musliu-Shoshi pominje.

"U međunarodnoj areni cijenim da nikada nismo bili gori kao država, jer nemamo nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. U stvari, nismo napravili ni jedan korak da završimo ono što smo započeli, govorim o članstvu u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Savjetu Evrope, jer znamo koji su koraci, tako da cijenim da imamo mnogo drugih organizacija koje zahtjevaju konkretne korake koje ova Vlada mora da preduzme da bi postala članica. Vidimo da ne idemo napred sa uslovima koji se traže od Kosova kao države. Nemamo priznanja od pet zemalja člkanica EU", rekla je ona.

Poslanica PDK je okrivila Ministartvso spoljnih poslova za neukidanje sankcija, posebno poslije incidenta u Banjskoj 24. septembra.

"Pored toga što smo još uvijek pod mjerama ili sankcijama Evropske unije, što je samo po sebi problem, ne treba da dođemo do toga da mi kao zemlja iz Evropske unije podležemo mjerama, štaviše, cijenim da naša diplomatija nije uradila nikakav posao da se ove mere povuku posebno poslije 24. septembra, odnosno poslije terorističkog akta Srbije na Kosovu, pa mislim da sve dok imamo ministra spoljnih poslova koji naređuje ambasadorima da nemaju nikakve susrete sa stranim diplomatama ili predstavnicima zemalja u kojima se nalaze osim konzularnih sastanaka sa našim građanima, cijenim da to nije pravi način da se otkrije istina ili ono što se desilo na Kosovu", rekla je ona.

Najkritičnije i najoštrije mišljenje iznela je poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi. Ona je spomenula neuspjehe spoljne politike, optužujući zamjenika premijera Besnika Bislimija i glavnog diplomatu Doniku Gërvallu-Schwarz da nisu izvještavali Komisiju.

"Prije nekoliko dana smo razgovarali o Izveštaju o Kosovu, o kojem još nismo raspravljali u Komisiji, jer potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi nije našao vremena da ga iznese, a mi smo ga pozvali kao opoziciju i on je došao u Skupštinu. Videli smo da je došlo do nazadovanja što se tiče Izvještaja o zemlji, jer tri godine nemamo ni priznanje, ni članstvo u međunarodnim organizacijama. Imamo samo nazadovanje i znate da smo isključeni iz 'Defendera 23', a ministarka spoljnih poslova ne dolazi da podnese izvještaj parlamentu uprkos 20 poziva koje smo joj poslali”, rekao je Krasniqi.

Poslanica LDK je zatražila reforme u vladinom kabinetu, jer su, prema njenim riječima, neuspjesi povezani sa dijalogom.

"To je potrebno, smatram da je takva reforma neophodna, jer niko od ministara ništa nije uradio. Sav posao je vezan za dijalog i svevreme se prikriva nerad članova vladinog kabineta", rekla je Krasniqi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj spoljnu politiku Kosova ocjenjuje kao neuspješnu, navodeći platu od 7.500 eura za Ganija Jakupija, savjetnika angažovanog u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova za lobiranje.

"Imamo na dijelu totalni neuspjeh spoljne politike, nemamo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, imamo degradaciju dijaloga i štetu po subjektivitet Kosova u međunarodnoj areni. Vidimo da Ministarstvo spoljnih poslova ljudima poput Ganija Jakupija nezakonito plaća 7.500 eura za lobiranje, pitam gdje je to lobiranje", upitala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online