Predsjednik LDK

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku je na Generalnom savjetu stranke govorio o nacrtu statuta ZSO za koji je rekao da je besmisleno da je Vlada Kosova prihvatila takav dokument, prenosi Reporteri.

On je kritikovao Vladu što nije objavila nacrt, kao i to što je namjeravano da se njegovoj stranci da nacrt statuta samo na čitanje, ali oni to nisu prihvatili i smatrali su to uvredom. Naveo je da će o nacrtu statuta odlučivati Savjet stranke i novo Predsjedništvo, ali da već sada može da kaže da se radi o "autonomiji sa potencijalnim putem ka federalizaciji".

"Počinje u preambuli rezolucijom 1244 kao paralela sa Deklaracijom o nezavisnosti i završava se arbitražom kao paralelom sa Ustavnim sudom", istakao je Abdixhiku i dodao da je besmisleno da je Vlada Kosova prihvatila takav dokument.

Prema njegovim riječima, autonomija proizilazi iz Ohridskog sporazuma, o kojem je LDK na vrijeme izrazio zabrinutost.

Abdixhiku je takođe rekao da je Vlada odustala, jer prema njegovim riječima nije uspjela da potroši više od 29 odsto budžeta za kapitalne investicije u zemlji, dodajući da za tri godine nije ostavila nikakav znak, nijedan projekat.

"Ova vlast je napustila građane Kosova; zato naš narod napušta otadžbinu. I potrebna nam je vlada koja ispunjavanje zahtjeva svojih radnika ne doživljava kao predaju, već kao shvatanje ekonomske katastrofe", rekao je on.

Izvor: Kosovo online/ Telegrafi