Detalji razbojništva

Težak incident dogodio se jučer u centru Suve Reke. Usred dana grupa od četiri razbojnika upala je u zlatarnicu. Suočili su se s Policijom Kosova.

Policajac je ranjen u nogu kada je intervenirao u pokušaju pljačke u Suvoj Reci. On je van životne opasnosti.

Četiri osobe su, prema navodima policije, bile naoružane i pokušale su opljačkati zlatarnicu.

Osumnjičenici su, prema snimci, kod sebe imali duge puške i još su u bijegu.

“Oko 15.45 sati u zlatari u Suvoj Reci dogodilo se razbojništvo. Odmah su obaviještene policijske patrole Policijske stanice Suva Reka koje su izašle na mjesto događaja. Oko 16:03 sati dobili smo informaciju da je sumnjivi automobil osobni automobil. Čim je policija stigla na mjesto događaja, osumnjičenici su zapucali na policiju. Prilikom intervencije policijski službenik je ozlijeđen u nogu”, rekao je Vesel Gashi iz prizrenske policije.

Registarske tablice automobila kojim su pljačkaši pobjegli nakon pljačke zlatnog nakita u zlatari u ulici "Brigada 123" u Suvoj Reci, prijavljene su policiji kao ukradene.

Ovu informaciju za Express novine potvrdio je glasnogovornik regionalne policije Prizrena Shaqir Bytyqi, koji je rekao da su registarske tablice bile "01".

"Ukradeni su s 01", rekao je Bytyqi za Express.

Na pitanje je li policiji prijavljena krađa registarskih pločica, odgovorio je "da".

Policija je potvrdila da su osumnjičenici bili maskirani i naoružani, a kada je policijska patrola stigla na mjesto događaja, pucali su na policiju.

U pucnjavi je jedan policajac lakše ozlijeđen vatrenim oružjem, dok je tijekom akcije ozlijeđen još jedan policajac. Obojica su izvan životne opasnosti.

"Osumnjičenici su se udaljili s lica mjesta, a policija je krenula za njima, a usput su im postavljali razne prepreke i uspjeli pobjeći", objavila je policija.

Osumnjičenici su u bijegu, a policija poziva sve građane da obavijeste policiju ukoliko imaju informacije koje mogu poslužiti za hvatanje osumnjičenika.

Povodom ovog slučaja, glavni tužitelj Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, Admir Shala, rekao je da su pljačkaši navodno vezali radnika zlatare dok su vršili pljačku.

"Sumnja se da su ga vezali plastičnim stegama, plastične vezice, kojima je bio vezan jedan radnik", rekao je Shala za Gayetu Express.

Tužiteljica Ervehe Gashi iz Osnovnog tužiteljstva u Prizrenu, potvrdila je za Gayetu Express da je vrijednost zlata koje je ukradeno iz zlatare u Suvoj Reci oko 250 hiljada eura.

Što se tiče vrijednosti štete, glavni tužitelj Shala je rekao da će ona biti detaljnije objavljena naknadno.

"Što se tiče vrijednosti štete, iznos su spomenuli oštećeni, vjerujem da ćemo idućih dana to detaljnije razjasniti".

Advokat Florim Shefqeti, u vezi s oružanom pljačkom u zlatari u Suvoj Reci u kojoj je povrijeđen policajac, rekao je da se identifikacija osumnjičenih može lakše izvršiti identifikacijom vozila vlasnika.

“Brza identifikacija se može obaviti preko vozila, ovo je početni ključ. Korištenje maski i vozila je planirano, stoga identifikacijski lanac mora napraviti kod vlasnika ili posjednika vozila”, rekao je Shefqeti.

Shefqeti je na RTV Dukagjini rekao da se ova kaznena djela provode koordinirano i planirano i da se obično rade pri kraju radnog vremena objekta koji planiraju opljačkati.

“Ono što bih htio reći, inače se ova kaznena djela rade koordinirano, planirana se najpovoljnija situacija, smjene policajaca, kraj radnog vremena, kad smo kod bankarstva, institucija, vrijeme neizbježno predstavlja indikaciju", nastavio je.

Isto tako, bivši pukovnik Policije Kosova Rrahman Sylejmani kazao je da je ovaj slučaj incident koji spada u kategoriju opasnih kaznenih djela, ali da se, prema njegovim riječima, takvi slučajevi mogu dogoditi u bilo kojoj zemlji.

Naglasio je da postupanje policije treba biti preventivno i nakon počinjenog kaznenog djela kako bi se izbjegli novi slučajevi.

“Svugdje se dešavaju, ne mogu reći samo na Kosovu. Postupanje policije mora biti proaktivno i reaktivno, taktike odgovora su različite, kao na primjer u slučaju Suve Reke, postoje radnje koje treba poduzeti brzo u usporedbi s incidentom koji se dogodio u Prizrenu”, rekao je Sylejmani.