Peticija

Šef pregovaračkog tima Kosova, Besnik Bislimi, izjavio je danas da je na prekjučerašnjem sastanku sa izaslanikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajčakom, razgovarano o organizaciji novih izbora u četiri opštine na sjeveru, i da je Kosovo prihvatilo sugestije.

Vlada je donijela administrativno uputstvo koje predviđa da se izbori mogu održati tek nakon razrješenja gradonačelnika putem peticije.

Bislimi, koji je i zamjenik premijera Kosova, je novinarima u Prištini rekao da su predstavnici EU imali komentare i primjedbe u vezi sa formom i podacima za koje je utvrđeno da se traže od potpisnika peticije.

"Tačnije, izrazili su zabrinutost da je u obrascu koji se mora popuniti tražen i broj telefona potpisnika i smatrali su da to nije u skladu sa pravilima privatnosti, i mi smo izrazili spremnost da ovaj element treba izbjegavati“, naglasio je Bislimi.

Bislimi je rekao da je na građanima na sjeveru da izaberu kako da počnu sa potpisivanjem peticije za opoziv gradonačelnika.

"Zahtjev da se pronađu mehanizmi za izlazak na vanredne izbore nije došao iz centra, nego od građana Srba iz četiri sjeverne opštine. Zatim smo im pokazali instrumente koje treba da koriste da bi ostvarili ovaj zahtjev. Na njima je da odluče kog dana, preko koje nevladine organizacije ili političke partije će započeti proces“, kazao je on.

Ponovio je da sa Lajčakom nije razgovarao o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Nismo razgovarali o ZSO jer smo rekli da je naš stav jasan, koji je premijer Kurti iznio 26. oktobra, a svako ko vam kaže da je otišao u Brisel da razgovara o Asocijaciji samo je dezinformisao jer nije razgovarano“, rekao je Bislimi.

On je ponovio stav da o ustavnosti nacrta Statuta ZSO koji je predložen Kosovu 21. oktobra odlučuje Ustavni sud Kosova.

Bislimi je, što se energetike tiče, rekao da su blizu potpisivanja sporazuma, ali se čeka mišljenje Kancelarije regulatora energetike o prijedlogu tarifa Elektrosevera KEDS-u.