Optimista sam!

Premijer Albin Kurti ističe da je veoma važno da Kosovo prije izbora u EU i SAD postane članica Savjeta Evrope.

„Ja sam optimista. Ali veoma je bitno da se to dogodi prije izbora u EU i SAD, jer pojedine naznake nisu dobre. Ne znamo kako će svijet izgledati za dvije godine. Umjesto potpunog oslobođenja Ukrajine i kraja rata imamo dalji konflikt na Bliskom istoku. Time imamo manje pažnje za Zapadni Balkan“, objasnio je Kurti za bečki dnevnik „Standard“ upitan koliko je vjerovatno da će Kosovo iduće godine pristupiti Savjetu Evrope.

Upitan kada će biti novih izbora na sjeveru Kosova, on je rekao da ne želi albanske gradonačelnike na sjeveru, kao što je trenutno slučaj.

„Po zakonu o lokalnoj samoupravi, peticiju mora da podnese 20 odsto onih koji imaju pravo glasa. Ne mogu ja to da uradim u njihovo ime. Samo tako možemo da osiguramo da se bojkoti više ne ponove. U martu je Srpska lista bojkotovala izbore. Ne želim albanske gradonačelnike na sjeveru – kao što je trenutno slučaj. Oni imaju mali politički legitimitet zbog niske izlaznosti birača, uprkos tome što su potpuno legalni. Međutim, Beograd nije zainteresovan za demokratsko učešće Srba na Kosovu jer želi teritorijalnu kompenzaciju za gubitak Jugoslavije“, tvrdi Kurti.

Vezano za nedavni sastanak u Briselu rekao je da je želeo da potpiše sporazum i nacrt statuta za ZSO, ali da je predsjednik Srbije želeo da Srbija i Kosovo potpišu odvojeno sa EU, te je zatražio i propratno pismo u kojem se navodi da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da Kosovo neće dobiti mjesto u Ujedinjenim nacijama i da Srbija neće prihvatiti teritorijalni integritet Kosova.

Na pitanje kako su reagovali pregovarači EU, rekao je da su ga pitali šta misli o tome.

“Rekao sam da sudija treba da koristi zviždaljku ako je došlo do kršenja sporazuma. Kad god Beograd prekrši dogovor, zviždaljke neće biti. Možete li zamisliti sudiju koji je izgubio zviždaljku i sada samo prati igrače? Ovo vjerovatno ima neke veze sa politikom smirivanja. Ali pošto je Zapad tako blag prema Srbiji, paradoksalno je gura ka Rusiji, iako se namjerava suprotno. Zato što Beograd ima više ljubavi i straha od Moskve nego Brisela”, istakao je on.

Vezano za Banjsku tvrdi da je očigledno Srbija želela veliki sukob u dužem vremenskom periodu.

Izvor: Kosovo Online