Premijer Albin Kurti je u intervjuu za austrijski medij ORF istakao da se Srbija ponaša kao "mala Rusija". On je istakao da Srbija ne želi mir, ne želi u NATO i EU, već želi da destabilizuje Kosovo i zauzme teritoriju kako bi nadoknadila gubitke u ratovima.

„Srbija zna da ne može da ima cijelo Kosovo, ali žele sjever, gdje je većina nelegalnih struktura prisutna više od 24 godine od završetka rata. Srbija ne želi mir, ne želi u NATO i EU, ali želi da destabilizuje našu zemlju i da uzme teritoriju i da tako nadoknadi gubitke u ratovima“, rekao je Kurti.

Kurti je za ORF govorio i o terorističkom napadu 24. septembra.

„Desetine paravojnih terorista došlo je iz Srbije i ubilo narednika Policije Kosova Afrima Bunjakua u Zvečanu, u opštini na sjeveru, a sa sobom su doneli i brojnu vojnu opremu i municiju, ukupne vrijednosti preko pet miliona eura. Oružje je proizvedeno u Srbiji u dvije fabrike, Sloboda i Zastava oružje posljednjih godina“, kazao je između ostalog Kurti.

On je napomenuo da je Radoičić priznao da je organizovao napad i da je često viđan kako sjedi pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nekoliko dana nakon ovog terorističkog napada, on je uhapšen u Srbiji i pušten u roku od nekoliko sati. Predsjednik Srbije je na čelu i iza ovog napada, a ispred su kriminalci koji ga poznaju po organizovanom kriminalu na sjeveru i na granici sa Srbijom“, rekao je on.

Kurti tvrdi, da su ovom aktu agresije prepoznaje Srbija i da bi to trebalo da osude EU i SAD.

Tema intervjua bila je i razmjena tertoriaj, premijer Kosova je ponovio da "ta ideja nije mrtva".

Kurti ističe da je razmjena teritorija recept za rat i krvoproliće.

On je naveo da se tokom prethodne američke administracije pominjala ideja o razmjeni teritorija, koja, prema njegovim riječima, još uvijek živi u Beogradu, ali koja nikada neće postati realnost.

„Kosovo je republika koja ostaje jedinstvena“, rekao je Kurti.