Nezavisni poslanik

Nezavisni poslanik Fatmir Humolli izjavio je da premijer Albin Kurti treba da podnese ostavku, a da Kosovo ide na nove izbore, piše Dukađini.

“Premijer je morao doći iz Beča i podneti ostavku i otići na nove izbore. Jedino rješenje da se negativne stvari zaustave je da se građanima objasni kojim putem treba da idu. Ovaj problem se ne može ispravno riješiti sadašnjim pristupom, uz pritisak koji vrši EU”, rekao je Humolli.

Dodao je da se mir na Kosovu može postići samo razgovarom o albansko-srpskom problemu.

“Kao Albanci, imamo problem sa srpskom hegemonističkom politikom. Tirana ima obavezu da se uključi, ima ustavnu obavezu i nacionalnu obavezu, dok naša politička klasa pokušava da eliminiše Tiranu. Kada ne aktivirate svoj mehanizam, svoju energiju, normalno je da ne možete očekivati pozitivne rezultate. Srpska država dobro koristi nespremnost naše političke klase“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, EU se pokazuje kao "nesposobna da stvori mir na Balkanu".

“Videlo se u sučaju bivše Jugoslavije da nije bila spremna da se suoči sa poteškoćama kako ne bi stvarala nove ratove na Balkanu, a sada stvara nove okolnosti za nove sukobe na Balkanu. Njih ne zanima mirno rješavanje problema. Oni pomažu srpsku hegemoniju, pomažu panslovensku politiku koja jača hegemoniju Srpske pravoslavne crkve”, dodao je on.

Na pitanje o pritiscima, Humolli kaže da je "90-ih godina naša politička klasa želela mirno riješiti problem vjerujući EU i SAD, ali naša politička klasa koja je koordinirana s međunarodnom zajednicom ostavila je naše ljude nenaoružane , i psihički i materijalno, za rat OVK, i danas je takva situacija”.

Lobiranje za pritisak EU na Srbiju smatra pogrešnim pristupom.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini