Ambasador SAD

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je danas za Balkans Debrief Atlantskog savjeta da je ispunjavanje preuzetih obaveza iz sporazuma kako za Kosovo, tako i za Srbiju važno za napredak "obe države" i ukazao da se Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština i da to ništa nije novo, već je preuzelo tu obavezu 2013. godine.

Hovenier je, na pitanje koji je poslednji rok za formiranje ZSO, kazao da se nikada u izjavama evropskih zvaničnika, zvaničnika iz SAD ili specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nije mogao čuti konkretan datum.

"Nikada niko nije rekao 'do tada', ali svi u izjavama ističu 'hitno', 'što prije'. Potrebno je da se ZSO formira što prije kako bi se došlo do napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa", kazao je Hovenier dodajući da Kosovo razume tu hitnost koju spominju.

Dodaje da je savjet SAD za Kosovo da što prije formira Zajednicu srpskih opština.

Na pitanje kako će biti uspostavljena i kako će funkcionisati ZSO, Hovenier kaže da Zajednica nije nova obaveza Kosova, već je preuzeta 2013. godine u okviru potpisanog Briselskog sporazuma.

Navodi da je funkcija ZSO bolje funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu, ali da nije zamišljena tako da smeta funkcionisanju "državi Kosovo".

"ZSO treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova jer niko ne želi da vidi da da ZSO šteti funkcionisanju države Kosovo, takođe treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova o tom pitanju. To ne bi trebao da bude još jedan nivo vlasti. Mora da bude u skladu sa stavovima koje smo izneli u januaru", rekao je Hovenier.

Govoreći o eventualnim kaznenim merama ukoliko Kosovo ne formira ZSO, Hovenier kaže da SAD, a ni EU, ne žele prijetnje, već predočavaju da je formiranje ZSO velika prilika da se krene naprijed.

U tom smislu spominje i evropski program "Plan rasta za Zapadni Balkan" i kaže da je sve to moguće i za Kosovo i za Srbiju ukoliko naprave korak napred u normalizaciji odnosa, što za Kosovo predstavlja formiranje ZSO, a za Srbiju to da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Neformiranje ZSO znači propuštanje prilike", kazao je.

Na pitanje o stavu SAD u vezi događaja u Banjskoj, Hovenier kaže da istraga još nije završena, ali da se očekuje da na kraju istrage svi odgovorni i odgovaraju za to nasilje.

"Shvatamo taj događaj veoma ozbiljno, svi odgovorni treba da odgovaraju pred pravdom", kazao je Hovenier.

Na pitanje koji je sljedeći korak da bi se došlo do napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, Hovenier kaže da i Kosovo i Srbija imaju nekoliko koraka koje moraju hitno da sprovedu.

Navodi i da zna da Lajčak razgovara sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini kako bi do toga došlo.

U vezi najavljene tužbe za genocid od strane Kosova protiv Srbije Hovenier je rekao da SAD još uvijek analiziraju tu informaciju.

"Međutim vjerujem da sve zemlje regiona treba da se fokusiraju na budužnost, a ne na prošlost. Istovremeno ne treba da zaboravimo na ratne zločine i kršenja humanitarnog prava. Potreba za pravdom postoji. Kosovo treba da bude obazrivo kako će to učiniti", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online