Implementacija socijaldemokratske politike

Premijer Albin Kurti je govoreći pred članovima socijaldemokratske organizacije u Evropi, čiji je član postalo i Samoopredjeljenje, rekao da na Kosovu postoje snage koje imaju za cilj da izazovu sukobe i oružane ratove.

Kurti je rekao da je prihvatanje Samoopredjeljenja od strane socijaldemokratske organizacije dokaz povjerenja u vladu koju je nazvao dobrom, efikasnom i perspektivnom.

“Ovo uvjerenje inspiriše kolektivno opredjeljenje mene, moje stranke i Vlade koju vodim. Stoga vas uvjeravam da ćemo nastaviti da aktivno pokazujemo svoju posvećenost implementaciji socijaldemokratske politike. Želimo pokazati da demokratski napredak i dobro upravljanje donose društvene i ekonomske koristi. Sa nepokolebljivom posvećenošću vladavini prava i odlučnom borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaramo prilike bez presedana za nove prioritete - socijalnu pravdu i jednakost, zapošljavanje i politiku redistribucije na Kosovu, od koristi svima. Ovim našim djelovanjem se obraćamo onima koji dvije i po godine prije našeg dolaska na vlast uopšte nisu postojali kao prioriteti”, rekao je Kurti.

Kurti je pomenuo i Izvještaj Evropske komisije, u kojem je, prema njegovim riječima, Kosovo zabilježilo najveći rast u svojim razmjerama, unapredivši nivo pripremljenosti u pet pregovaračkih poglavlja.

“Ono što je značajno jeste povećanje zaposlenosti od 34 posto, donošenje zakona o finansiranju političkih partija i opštih izbora, usklađivanje sa sankcijama EU i SAD protiv Rusije i Belorusije. Sektor pravosuđa je osnovao Privredni sud za prava intelektualne svojine, ojačao povrat imovine novim konceptom fonda za konfiskaciju i napredovao u implementaciji antikorupcijskog zakonodavstva”, dodao je.

Pominjući sukob u Banjskoj 24. septembra, Kurti je rekao da “postoje snage koje imaju za cilj da izazovu sukobe i oružane ratove kako bi podrivali autoritet i redefinisali granice i nametnuli nova pravila reda”.

"Kao što znate, razvio se još jedan akt agresije. Desilo se to 24. septembra na Kosovu, kada je moju zemlju, u sjevernom dijelu, napala dobro naoružana grupa terorista, koje je obučavala, opremala i finansirala država Srbija, a činjenica koja je dokazana nizom dokaza otkrivenih nakon napada. Jedan policajac je poginuo, a dvojica su povrijeđena. Zahvaljujući uzornom profesionalizmu specijalnih jedinica naše policije, Kosovo je uspjelo da pobjedi, odgovarajući na ovaj napad proporcionalno i izbjegavajući nekontrolisanu eskalaciju, što je bio cilj paravojne kriminalne grupe koju kontroliše Beograd”, rekao je Kurti.

Istakao je da predstavnici snaga lijevog centra u Evropi, u koje spada i njegova stranka, pamti historiju i daleko je su toga da budu naivni.

“Evropska historija je uvijek dokazivala da smo na čelu borbe protiv svih oblika ekstremizma, za promociju mira i humanosti čak i kada se čini da nasilje, rasizam, antisemitizam i islamofobija sve više uzimaju maha. I dalje sam optimista da možemo ojačati naše jedinstvo kako bismo promijenili tok ovih događaja”, rekao je Kurti.