Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti smatra da bez normalizacije odnosa, Kosovo i Srbija ne mogu da napreduju na evropskom putu, te da Kosovo treba da ispuni uslove Unije, čak i one koje se tiču ZSO, ukoliko su oni u skladu sa Ustavom.

Haliti podsjeća da postoji plan EU da se zemlje Zapadnog Balkana integrišu odjednom, ako se ispune potrebni uslovi.

"Moramo se ponašati u skladu sa idejom evropskih integracija. Ne možemo da uđemo u EU samo zato što želimo, moramo da ispunimo uslove. Prvi uslov je da nema problema sa komšijama. Ako uspemo da deeskaliramo situaciju sa Srbijom, pustimo državu da funkcioniše, i sprovede dogovore koji su do sada napravljeni. Smatram da postoji dodatna mogućnost, da zbog situacija kroz koje smo prošli, da pet zemalja Balkana uđe u EU kao paket, kako su se izjasnile kao dio ekonomske saradnje sa EU", rekao je Haliti za TV Dukađini.

Kosovo je, kako kaže, nezavisnost steklo uz punu podršku SAD, te da oni imaju veći uticaj, ali i odgovornost za budućnost te teritorije od ostalih zapadnih zemalja.

"Vjerujem da je Kosovo više pitanje Amerike nego bilo koga drugog. Postalo je nezavisno, podržava nas Zapad, SAD. Amerika ima odgovornost za stabilnost i budućnost Kosova", istakao je on.

On je uputio kritiku na račun premijera Albina Kurtija ističući da nije dovoljno transparentan u pogledu dijaloga sa Srbijom.

"Problem je Kurtijeva neiskrenost, jer on ne razgovara iskreno sa opozicijom. Opozicija se sprema da uđe u izvesnu bitku protiv Kurtija, koji zaista, šta nije uradio da se izbori sa Briselskim sporazumom. Bitka je za podršku građana, da se kompromituje vlada i premijer, to je isto što su oni uradili kada su bili u opoziciji. Opozicija je sada mirnija, umjerenija, politički jasnija", ocjenjuje Haliti.

Prema njegovim riječima, Kurti bi trebalo da bude više kooperativan sa opozicionim poslanicima.

"Čak i Kurtiju, ako voli ovu državu, treba ovakva situacija da sarađuje sa mnom i objašnjava probleme. Mi u skupštini nismo obavješteni. Nedostaje transparentnosti, parlament uvijek traži više. Zavjere ili pitanja u vezi sa očuvanjem tajnosti sa pojedinim projektima Vlade, pokušavaju da prođu bez buke, čak i u Skupštini", rekao je on.

Govoreći o ZSO on naglašava da su sve zemlje EU i same SAD garantovale da ona neće imati izvršna ovlašćenja.

"Garancija Escobara, javna deklaracija glavnih zemalja EU i Scholza, sve je jasno u vezi sa Kosovom i Srbijom, Zajednica ne treba i neće imati izvršna ovlašćenja", poručio je on.

Haliti je naglasio da je sporazum Kosova i Srbije u interesu obe zemlje, a da je integracija u EU nemoguća bez regulisanja odnosa.

"Sporazum je u interesu i Srbije i Kosova, i Srba na Kosovu i Albanaca. To je od interesa jer želimo da uđemo u EU. Sa problemima koje imamo među sobom, nemoguće je ući i na Kosovo i u Srbiju", primjetio je on.

Smatra da plan EU treba prihvatiti ako je u skladu sa Ustavom Kosova.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini