Nacrt statuta usklađen

Ambasador SAD-a na Kosovu kaže kako je novi nacrt statuta zajednice opština sa srpskom većinom u skladu s Ustavom Kosova, ali da će o njemu zadnju riječ imati Ustavni sud Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je u četvrtak da je novi nacrt statuta zajednice opština sa srpskom većinom u skladu s Ustavom Kosova, ali da će o njemu zadnju riječ imati Ustavni sud Kosova.

“Podsjetit ću na stav SAD-a da ZSO treba biti u skladu s ustavnim okvirom i da nema izvršne ovlasti. Kao što je premijer [Kosova Albin] Kurti rekao u Skupštini [Kosova] prošle sedmice, ovaj nacrt će ići na Ustavni sud [Kosova] prije nego što se provede”, rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Fena.

Spomenuti nacrt su tokom posjete Prištini prezentirali članovi visoke delegacije Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije.

‘Moderni nacrt’ statuta nije prezentiran javnosti

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u utorak je razgovarao sa zamjenikom premijera  Kosova Besnikom Bislimijem i čelnicima opozicionih stranaka na Kosovu o tom nacrtu statuta.

Kurti je prošle sedmice izjavio da je novi nacrt statuta za formiranje ZSO-a pažljivo napisan, i to u skladu sa slovom i duhom Ustava Kosova, ali da još nije službeno prihvatio dokument koji bi Srbima na Kosovu dao veću autonomiju.

Rekst novog, kako iz EU-a tvrde “modernog nacrta” statuta ZSO-a, još nije prezentiran javnosti, a američki ambasador tvrdi kako nema tajni već da su to diplomatska pitanja u korist procesa.

Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić kazao je kako u javnosti ne može govoriti o detaljima nacrta statuta ZSO-a, ali da predstavlja dobar temelj za budućnost.

U Briselu su 26. oktobra Vučić i Kurti, na marginama samita EU-a, satima odvojeno, ali bezuspješno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije, Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom i Giorgiom Meloni te s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i Lajčakom.

Brisel poručio Srbiji da treba uložiti više napora

Evropska komisija u godišnjem izvještaju sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Normalizacija odnosa se naglašava kao “bitan uvjet na evropskom putu obje strane”, a EK poručuje da Kosova i Srbija ako izostane napredak “riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka”.