Dokument nije javan

Evropska unija čeka da Kosovo i Srbija, krenu dalje u bezuslovnoj primjeni evropskog prijedloga, koji su, kako tvrde, u načelu prihvatile obje strane. Ono što se u ovoj fazi traži od Kosova je statut Zajednice opština sa srpskom većinom. Zvaničnici EU ističu da je novi prijedlog za osnivanje Zajednce izbalansiran. Novi evropski prijedlog za unapređenje primjene sporazuma o putu normalizacije već je na stolu Kosova i Srbije.

Ono što je hitno traženo od Kosova je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Međutim, sadržaj dostavljen stranama ostaje povjerljiv. I premijer Albin Kurti tokom izvještavanja Skupštini o procesu dijaloga, rekao je da je zamoljen da ne govori o detaljima. Međutim, prema njegovim riječima, nacrt je u skladu sa Ustavom Kosova.

O ovom nacrtu za RTK portparol EU Peter Stano ističe da su strane na sastanku 26. oktobra u Briselu prihvatile prijedlog evropskih lidera.

"Iznjeli su novi izbalansirani evropski prijedlog za formiranje Zajednice opština i insistirali da strane počnu da ga primjenjuju. Ovo bi unapredilo proces normalizacije i ublažilo rizik od eskalacije i novog nasilja. Na sastanku su strane nagovestile 'načelnu' spremnost da prihvate ovaj evropski prijedlog, ali su obje imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi. Očekujemo da će ova spremnost dovesti do implementacije bez daljeg odlaganja. Preduslovi nisu prihvatljivi“, rekao je Stano.

S druge strane, pojedini mediji na Kosovu objavili su dokumenta za koje se tvrdi da su dio nacrta statuta predložene Zajednice, ali su ih vladini zvaničnici demantovali.

Iz EU kažu da podnjeti dokument nije javan.

"Prijedlog EU nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku i nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se raspravlja, što je uobičajena praksa u međunarodnom posredovanju. Takođe, je naša dugogodišnja politika da ne komentarišemo navodna curenja informacija ili izvještaje medija koji tvrde da su vidjeli ili objavili dokument“, dodao je Stano

Iz EU navodi da će obje strane biti procjenjene na osnovu njihovog pojedinačnog učinka implementacije sporazuma.