Reakcija na protest

Premijer Albin Kurti, reagujući na protest specijalne interventne jedinice Policije Kosova (FIT), ukazao je da svaki član te jedinice ima opremu vrijednu blizu 10.000 eura, kao i da će sada uz redovna primanja, koja su premašila 2.200 eura, imati i specijalni dodatak za rizik od 150 eura mjesečno.

"Prosječna primanja velike većine pripadnika te elitne jedinice ove godine su premašila 2.200 eura mjesečno (osnovna zarada plus dodaci). Sada će imati i dodatak na rizik od 150 eura mjesečno, sve dok ovakva situacija traje na sjeveru zemlje, što je najviši nivo ovog dodatka. Svako od njih će krajem novembra, pored uvećane plate, retroaktivno dobiti i neto iznos od 1.350 eura (dodatak za rizik februar-novembar 2023)", naveo je Kurti na Facebooku.

Kazao je da je prosejčna plata u privatnom sektoru na Kosovu 470 eura, dok je u javnom sektoru 700 eura i precizirao da je u privatnom sektoru zaposleno oko 340.000 građana, a u javnom oko 80.000 građana.

"Potrebe, a ne samo želje, uvijek su jednostavnije od rješenja. Živimo na Kosovu, gdje je BDP po glavi stanovnika mjesečno oko 460 eura. Ove godine su 2.134 kosovska policajca ili skoro 27 odsto, u prosjeku primala više od 1.000 eura mjesečno. Ima 203 kosovska policajca koji su ove godine imali veća primanja od predsjednika Republike (1.890 eura bruto, koeficijent 18), a u junu i julu ih je bilo blizu 700 (što naravno uključuje apsolutnu većinu članova Nacionalnog sindikata policije)", naveo je Kurti.

Zahvalio je članovima interventne jedinice na tome što, kako kaže, "služe zemlji i sprovode zakon".

Pripadnici specijalne interventne jedinice Policije Kosova (FIT) protestovali su ispred Vlade Kosova kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom o novčanim naknadama za Kosovsku policiju, koja je doneta na sjednici Vlade u petak.

Prema prijedlogu, pripadnici elitnih jedinica - Jedinice za specijalne intervencije, Jedinice za brze intervencije i Jedinice za blisku zaštitu dobiće dodatnih 150 eura na osnovnu platu.

Izvor: Kosovo Online