Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Akri Çipa smatra da će direktno učešće francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i italijanske premijerke Georgie Meloni i njihove izjave riješiti pitanje asimetrije u dijalogu Kosova i Srbije, piše Koha.

Çipa je podsjetio na primjedbe raznih aktera i premijera Kosova Albina Kurtija nakon prethodne runde dijaloga, a na račun specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka po pitanju objektivnosti i ukazao da će učešće troje lidera nametnuti i način na koji će visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i Lajčak od sada pristupati dijalogu.

"Visoki predstavnik Borrell i posrednik Lajčak su podjelili ceo dijalog po pitanju ZSO, vršeći sav pritisak na Kosovo i ne tražeći nikakvu recipročnu obavezu od Srbije. To se mijenja sa pristupom trojice lidera i sada mislim da se pozicija Kosova u odnosu na dijalog malo mijenja, gdje se asimetrija donekle riješava angažovanjem tri lidera", rekao je Çipa.

Prema njegovim riječima, od Srbije se po prvi put traže konkretni koraci, što će, kako kaže, učiniti dijalog predisponiranijim procesom da se krene naprijed u normalizaciji odnosa.

"Sada se materijalizuju pitanja i obaveze koje Srbija mora da preuzme. Dolazi na red de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, koncept o kome je govorio Kurti, koji je to predstavio kao postizanje Ohridskog sporazuma ili mapu puta koja je proizašla iz te rasprave, ali što do danas nije napisano i konkretizovano na najvidljiviji mogući način", rekao je Çipa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore