Želimo u EU i NATO

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz poručila je u Briselu, gde je učestvovala na skupu u ogranizaciji Centra za evropske politike, da Kosovo želi da postane član EU i NATO, te da je neosporan njegov demokratski put.

“Neosporan je izuzetan demokratski put Kosova. Cijenim napore Centra za analizu evropske politike za održavanje suštinskog razgovora o postojanoj posvećenosti Kosova transatlantskoj zajednici i nepokolebljivoj težnji za članstvom u EU i NATO”, napisala je a Gërvalla-Schwarz na društvenoj mreži “X”.

Gërvalla-Schwarz se tokom dana odvojeno sastala sa pojedinim predstavnicima američke politike, poput Roberta Aderholta, DJamesa Ernsta i Billa Kitinga.

"Tokom sastanka sa kongresmenom Robertom Aderholtom. Razgovarali smo o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i regionu. Govorili su o važnosti obezbjeđivanja puta Kosova ka članstvu u NATO i jačanju veza sa Sjedinjenim Državama”, napisala je ona.

Članstvo u NATO i Banjska, bile su teme razgovora Gërvalle-Schwarz sa senatorom Ernstom.

“Razgovarali smo o agresiji Srbije na Kosovo. On je istakao potrebu akcije protiv Vučićevog režima kako bi se sprečila dalja eskalacija. Takođe se razgovaralo o hitnoj potrebi za članstvom u NATO-u i načinima za jačanje našeg snažnog partnerstva”, navela je Gërvalla-Schwarz.

Dodala je da je i sastanak sa Kitingom bio veoma dobar.

“O trenutnoj situaciji na Kosovu. Naglasila sam hitnu potrebu da se osigura put Kosovu ka članstvu u NATO-u, od suštinskog značaja za održavanje mira i stabilnosti u našem regionu”, dodala je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online