Loša vijest za Kosovo

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj naveo je da je premijer Albin Kurti prihvatio da formira Zajednicu srpskih opština, i da je to poklon predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Telegrafi.

"Poslije onoga što su nazvali dramatičnim razvojem događaja 24. septembra, sada Zajednicu poklanjaju predsjedniku Srbije", kazao je Molliqaj koji je ubeđen da je na jučerašnjem sastanku u Briselu Kurti prihvatio ZSO.

Navodi da je proces formiranja ZSO u rukama beogradskih vlasti, a da će Kosovo dovesti do slabije pozicije.

"To je loša vijest za Kosovo, ne samo zato što je to uradio Kurti, već ko god da je to uradio, jer će ZSO biti prebačena na Srbe sa Kosova, koji su najudaljeniji od institucija i integracija Kosova u cijeloj istoriji Kosova. Drugim riječima, Srbi nikada nisu pripadali državi Kosovo. Mogu da je nazivaju kako hoće, ali je to teritorijalna politička autonomija", izjavio je.

Molliqaj je, takođe, optužio Kurtija da taj proces sprovodi u lične svrhe, da zadrži svoj kredibilitet i popularnost u javnom mnjenju.

Naglasio je da je dosadašnje Kurtijevo djelovanje imalo više negativnih nego pozitivnih posljedica po Kosovo.

"Stoga smatram da Kurti predstavlja rizik, jer je sav balans njegovih akcija u dijalogu bio dovoljan samo da održi svoj kredibilitet, svoju popularnost i svoje pristalice. Inače, ako pogledate proces sada kada je došao do kraja, shvatićete da Kosovo nije dobilo ništa od njegovog djelovanja, postoje samo minusi“, naveo je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi