Sekretar Nisma

Sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Sherifi izjavio je da sporazum sa Srbijom ima dva puta - formiranje ZSO ili teritorijalna rješenja, prenosi Ekonomija onlajn.

Sherifi je naveo da izjave premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani o formiranju Zajednice srpskih opština pokazuju da kosovski lideri ne vode usaglašenu politiku.

Prema njegovim riječima, ranije postignuti dogovori ne mogu se izbeći.

"Ovo pokazuje da nisu usaglašeni jedni sa drugima i svako ima svoje stavove, to dokazuje da Kosovo nema zajedničku politiku, niko ne može da bježi od ranije postignutih dogovora, osim ako niste odlučili da nađete drugi način dogovora sa Srbijom. Sporazum sa Srbijom ima dva načina za realizaciju - ili teritorijalna rješenja, ili formiranje Zajednice srpskih opština, status kvo nas je koštao, ali ne i Srbiju. Srbija je stalno koristila status kvo za izvlačenje koristi iz EU", ocjenjuje Sherifi.

Smatra da "pobjeda policije na terenu tokom sukoba u Banjskoj, 24 septembra ne pretvara se i u pobjedu za pregovaračkim stolom sa Srbijom".

"Agresija Srbije na Kosovo je bez presedana od proglašenja nezavisnosti. Vlada Kosova je malo učinila da saveznici povjeruju u našu istinu. Ova pobeda policije na terenu ne pretvara se u pobjedu za pregovaračkim stolom, ne vidim da se tako nešto dešava. Vlada Kosova ima zadatak da ovu operativnu pobjedu pretvori u političku i diplomatsku pobjedu", smatra Sherifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online