Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj ocjenio je da je nakon sastanka premijera Albina Kurtija sa pet evropskih i američkih diplomata Kosovo izgubilo prednost koju je dobilo u odnosu na Srbiju nakon događaja u Banjskoj.

On je na Facebooku istakao da bi građani trebalo da posmatraju ono šta premijer radi, a ne da slušaju njegove govore.

"Savjet: Ne posmatrajte Kurtija kroz ono što govori, već gledajte ono što radi! Sjećate li se 24. septembra? A izjave koje je dao? Rekao je kako je ovaj događaj otkrio i dokazao šta radi Srbija i da se poslije toga ne nastavlja sa starim oblikom dijaloga? Svijet je to video", rekao je Molliqaj.

Podsjetio je i da je Kurti izjavio da je izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pristrasan.

Međutim, Molliqaj ukazuje da su sa sastanka izašla dva posrednika, Lačak i Escobar, a da je usledilo i prihvatanje njihovih prijedloga od strane premijera.

"Lajčak je dočekan bez ikakvih uslova, nije izrečena ni jedna riječ protiv njega. I na samom kraju, današnju ponudu prihvatila je petorka, koja će se od prošlih razlikovati više po tempu nego po sadržaju. Intenzitet se samo povećao nakon događaja na sjeveru, jer je upravo ovaj premijer vratio Kosovo bezbjednosnim pitanjima, približavajući se sjeveru sa policijom (redom i zakonom) koja nameće ugnjetavanje i isključuje zajednicu iz političkih prava. Sada vidimo potrebu za bezbjednošću kao alibijem da procesi dobiju oblik. Sada će se razjasniti naš strah zbog Zajednice", naveo je Molliqaj.

Prema njegovim riječima ostali su razočarani svi oni koji su vjerovali da je sukob u Banjskoj promjenio tok dijaloga.

"Vi koji ste aplaudirali (sumnjivom) trijumfu u Banjskoj, sa vjerom da će taj događaj promjeniti tok, Kurti vam je danas zaledio osmehe, brišući porijeklo ovog osjećaja", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online