Nema normalizacije bez bezbjednosti

Premijer Kosova Albin Kurti rekao da će tek sutra saznati šta će tražiti i šta će ponuditi evropski i američki predstavnici koji dolaze na Kosovo.

"Šta će tražiti i šta će ponuditi, saznaćemo sutra. Mogu da kažem da nema normalizacije bez bezbjednosti. Bezbjednost Kosova treba da bude prioritet državnih institucija, naroda i društva. Za to radimo danonoćno sa svime što možemo i znamo“, kazao je Kurti medijima nakon ceremonije polaganja kamena temeljca rasadnika u selu kod Štimlja.

Za njega je, odnosno, kako je kazao, za Kosovo, demokratiju i region – od vitalnog značaja da oni koji nisu znali ko je Srbija, sada shvate.

"To je od vitalnog značaja za Kosovo, za demokratiju, ali bih rekao i za region Balkana uopšte, da oni koji nisu znali ili razumeli ko su Srbija i zvanični Beograd – konačno to učine, jer nije Kosovo ono koje treba da ima kaznene mjere već je Srbija ta kojoj treba da se uvedu sankcije“.

Spomenuo je i proces dijaloga. Kaže sva krivica za nesporovođenje sporazuma je na Srbiji

"Što se tiče dijaloga u Briselu, odatle imamo dogovor, ali opet, zbog Srbije, on nije sproveden. Uvijek smo bili konstruktivni, posvećeni, kreativni i apsolutno nema krivice i odgovornosti na našoj strani jer Kosovo i Srbija nemaju normalne odnose. Osnovni sporazum Brisela od 27. februara usredsređen je na de fakto međusobno priznanje i što prije bude sproveden, imaćemo ne samo demokratsku i evropsku normalnost, već i bezbjednost za našu zemlju i za region", naglasio je Kurti.

On je govorio i o akcijama Srbije na destabilizaciji Kosova.

"U decembru prošle godine imali smo 16 barikada na sjeveru tri nedjelje. 29. maja ove godine imali smo napad na policiju, na vojnike KFOR-a i na vas novinare na sjeveru. 14. juna smo imali kidnapovanje trojice naših policajaca u Leposaviću. Konačno, 24. septembra smo imali teroristički napad u kojem je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku“, podsjetio je i ovoga puta Kurti.