Zatvoren od 24. septembra

Granični prelaz sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje, otvoren je 18. oktobra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora policije za region sjever Veton Elshani.

Ovaj prelaz je "zbog pretrage terena" bio zatvoren od 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala Policiju Kosova u selu Banjska u opštini Zvečan.

Tada je poginuo policajac Afrim Bunjaku, dok su u razmjeni vatre ubijena i tri napadača srpske nacionalnosti.

Prethodno je 4. oktobra otvoren prelaz Brnjak, takođe na sjeveru Kosova.

Zvanična Priština je za napad u Banjskoj okrivila Beograd, što je Srbija demantovala.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je 17. oktobra izjavila da dosadašnja istraga oko dešavanja u Banjskoj na sjeveru "dokazuje da Srbija stoji" iza napada na Policiju Kosova 24. septembra.

Ona je rekla da istragu vode lokalne vlasti u saradnji sa međunarodnim partnerima, te je od Evropske komisije tražila da preduzme kaznene mjere protiv zvaničnog Beograda.

Milan Radoičić, bivši potpredsjednik najveće stranke kosovskih Srba – Srpske liste – preuzeo je 29. septembra odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj.

Potom je u Srbiji priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud u Beogradu je donio odluku da pusti Radoičića iz pritvora, uz mjeru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Zapadne zemlje su oštro osudile napad u Banjskoj, tražile istragu i da se odgovorni izvedu pred lice pravde.