Albanski analitičari

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Milo ukazao je da je za međunarodnu zajednicu važniji sukob Izraela i Hamasa te da im odvlači pažnju sa događaja u Banjskoj i uopšte situacije na Kosovu, a albanski novinar i analitičar Frrok Qupi smatra da će Kosovo plaća za svoja kašnjenja, piše ABC News.

Milo kaže da sukob u Izraelu odvlači pažnju čak i od sukoba u Ukrajini.

"Definitivno utiče. Na međunarodnim takmičenjima novi i veći događaj dobija na značaju. U poređenju sa sukobom koji bi sada mogao da izbije, ako bi Izrael mogao da preduzme akciju u Pojasu Gaze, to bi donelo posljedice bez presedana. Međunarodna zajednica pokušava to da zaustavi", kazao je Milo za ABC News.

Poredeći tu situaciju sa situacijom na Kosovu, Milo kaže da je Kosovo definitivno u pozadini.

"Ako ovaj sukob u Izraelu potraje, doći će i do slabljenja pažnje na situaciju u Ukrajini. Ova situacija prije svega interesuje Rusiju jer sukob sa Ukrajinom nije više u prvom planu", kazao je Milo.

Qupi navodi da je kašnjenje koje je Kosovo stvorilo tragično za sudbinu Kosova.

"U svakom slučaju bi postojao razlog da Kosovo plati za kašnjenje. Ne zaboravimo da je svijet uključen u 50 velikih sukoba, ne uključujući Izrael. U široj studiji će se shvatiti da je možda ova stvar postala koordinirana", kazao je Qupi za ABC News.

Izvor: Kosovo online/ABC News