Poslanica VV-a

Prije povratka dijalogu nepohodno je da Srbija bude sankcionisana za događaj u Banjskoj, izjavila je poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arberesha Kryeziu-Hiseni, prenosi Teve 1.

Kryeziu-Hiseni ističe da je prije povratka dijalogu važno uvjerenje da ne postoji rizik od potencijalnog napada Srbije.

„Tražimo bezbjednost za Kosovo, a sa druge strane tražimo sankcije za Srbiju. Čvrsto vjerujemo da posebno poslije ovog terorističkog akta od 24. septembra Srbija treba da bude sankcionisana za ono što je uradila u Banjskoj, kod Zvečana. U stvari, morala bi da bude sankcionisana u kontinuitetu za sav pristup koji je pokazala protiv sporazuma o normalizaciji“, kazala je ona.

Kryeziu-Hiseni se potom zahvalila Violi von Cramon koja je izjavila da je u pripremi paket mjera protiv Srbije.

„Zahvalna sam izvestiteljki za Kosovo u Evropskom parlamentu Violi von Cramon, koja je rekla da je u pripremi rezolucija protiv djelovanja Srbije 24. septembra. Ova rezolucija biće snažna poruka predstavnicima spoljne politike EU i predstavnicima 27 zemalja članica. To je trenutak kada država koja je izvršila takve terorističke akte mora biti definitivno sankcionisana“, dodala je ona.

Ističe da u ovim okolnostima nije moguće razgovarati ni o izborima u četiri opštine na sjeveru, a ni o Briselskom ili Ohridskom sporazumu.

„EU nikada nije imala jednak pristup. Republika Kosovo je uvijek bila ugnjetavana u smislu ravnopravnog pristupa od strane predstavnika za spoljnu politiku, a posebno posrednika u procesu, gospodina Lajčaka. Videli smo da je uvijek bilo pristrasnosti prema Srbiji i zahtjevima koje je imala, dok su mjere prema Kosovu nametane prilično nepravedno. Vjerujem da ove mjere treba sada da se uklone“, zaključila je Kryeziu-Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Teve1