Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj u intervjuu za Ekonomiju onlajn ocjenio je da je jedino rješenje kosovsko-srpskog sukob redefinisanje granica, kako bi se nastavilo napred u svim integracionim procesima.

Prema njegovim riječima, do incidenta na sjeveru došlo je poslije posljednjeg sporazuma u kome je, kako je kazao, u središtu formiranje Zajednice srpskih opština.

Iako tvrdi da ovaj sporazum ne integriše Srbe sjevera Kosova i ne normalizuje odnose sa Srbijom, Molliqaj je rekao da je incidet u Banjskoj bio politički.

"Vjerujte da je sasvim jasno da je napad politički, dolazi od grupa koje direktno kontroliše Srbija. To je napad koji se očekivao, o kojem se pričalo i o kojem se raspravljalo, vjerujem da je više od bavljenja istragama, važno da se vratimo na pitanje koje je suštinsko. Stav Socijaldemokratske partije je jasan, smatramo da Briselski sporazum gdje je Asocijacija u centru ne integriše Srbe sa sjevera Kosova i ne normalizuje odnose sa Srbijom, naprotiv, povećava vjerovatnoću sukoba. Tako nešto se dešava poslije tog sporazuma, imamo najveći sukob koji smo ikada imali, bilo sa ovdašnjim Srbima, bilo sa Srbijom od proglašenja nezavisnosti", kaže.

Smatra da na sve što se dogodilo treba da postoji reakcija Kosova, odnosno Vlade, predsjednika i Skupštine.

"Da se otvori mogućnost za trajno rješenje, koje jasno nam je, podrazumijeva redefinisanje granica. Ova agonija beskrajnih pregovora, beskrajnih dogovora, koji dovode do ponovljenih sukoba je pogrešna i ja ne treba da nastavljam", rekao je on.

Molliqaj je rekao da Vlada Kosova ne želi mir, već da je zavisna od sukoba i da, prema njegovim riječima, ide putem srpske države.

On je rekao da beskrajni pregovori Kosovo šalju u ponovljene sukobe, dodajući da je to pogrešno i da ne treba da se nastavlja.

"Vjerujem da je problem na sjeveru politički problem, prije Radoičića je to bio Veselinović. Problem sjevera nije problem kriminala, kriminal je tu jer je politički problem. Na sjeveru Kosova žive građani koji ne žele da žive na Kosovu, što prije shvatimo ovo pitanje, prije ćemo naći rješenje. Što se više razumije da je sjever problem kriminala i da tamo treba da pojačamo svoju snagu, što je više sukoba, to je veća šteta. Asocijacija je prihvaćena u Briselskom sporazumu i eto, imamo li sada sankcije zbog nepotrebnih izbora koji su održani na sjeveru, zbog nasilnog slanja predsjednika u institucije, imamo sankcije od EU. Zato mi se čini da je nastavak razgovora kao da se ništa nije desilo investicija za budući sukob. Ko želi Udruženje, hteće i sukob, ko želi odbacivanje Asocijacije bez alternative ponovo će sukob, vjerujem da nam je potreban mir i da nam je potrebno političko rješenje", navodi.

Dodaje da ne izgleda da su šanse za rješenje situacije velike, ali naglašava da ih ipak ima.

"Ne izgleda da su šanse velike, ali postoje. Dok svi oni koji žele razvoj i dobrobit za ljude rade za mir. Čini mi se da vlada Kosova ne želi mir po svaku cijenu, ona više voli sukob nego mir. O Srbiji da i ne govorimo, Srbija je istorijski bila uzročnik, proizvođač ratova decenijama na Balkanu i šire. Čini se da se tom mentalitetu pridružila i aktuelna vlada Kosova. Vjerujem da bi trebalo više da se fokusiramo na rješenja za koja se čini da će sada biti dobra za Kosovo nego na međunarodna dešavanja koja se očekuju u budućnosti", zaključio je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online