Ko je pomogao?

Savjetnica ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković, izjavila je za RTK da joj je teško palo 24. septembra kada je došlo do oružanog napada na Policiju Kosova i gubitka života jednog policajca na Kosovu.

"Veoma mi je teško bilo kad se dogodio taj napad u Banjskoj, gubitak policajca koji je obavljao svoju dužnost na radnom mjestu, a s druge strane, imali smo ulazak Radoičića sa grupom koja je svojim postupcima ugrozila bezbjednost policije, građana i manastira u Banjskoj", naglasila je Trajković za RTK.

Prema njenim riječima, važno je saznati kako je Radoičić uspio da nabavi toliko oružje, koji su izvori šverca i kako su obezbjedili oružje. Takođe, treba istražiti ko im je pomogao u ovoj akciji jer, kako je kazala, to je od velikog značaja.

"Da li su organi u Srbiji sada sposobni da to urade bez čega on ne bi mogao da to ostvari, bez BIA-e i tajnih službi koje su sigurno imale informacije? Ne vjerujem da jesu, i ovaj proces ne bi bio dobar da nije pod međunarodnom kontrolom", istakla je ona.

Kako kaže, Radoičićev ulazak na Kosovo destabilizovao je situaciju na sjeveru Kosova i u cijelom regionu.

Govoreći o zahtjevu opozicije u Srbiji koja traži izručenje Milana Radoičića Kosovu, Trajkovićeva je rekla da je on dostupan i da ga kosovske vlasti vrlo lako mogu uhapsiti.

"Poslije ubistva Ivanovića, Radoičić je nekoliko puta bio dostupan i vrlo lako je mogao biti izolovan i uhapšen od strane kosovskih bezbjednosnih vlasti. Međutim, znamo da je on uvijek nalazio načine da se izvuče i omogući mu da pobjegne sa Kosova", naglasila je ona.