Kontigent od 600 vojnika

Turska planira apelovati na Srbiju i Kosovo da se suzdrže od akcija koje bi mogle uništiti godine napora na normalizaciji veza.

Turska će 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama predvođenim NATO-om na Kosovu, izjavio je glasnogovornik turskog ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk.

Kako prenosi Bloomberg, Turska ima dobre odnose sa obje strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok s druge strane isporučuje borbene bespilotne letjelice Kosovu.

Turska vidi lični odnos predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim za sprečavanje eskalacije nasilja nakon prošlosedmičnog napada u selu Banjska, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem.

SAD je pozvao Srbiju da povuče svoje trupe sa granice i pozove na odgovornost organizatore nasilja u kojem su ubijeni kosovski policajac i još tri osobe.

Na Kosovu 3.500 vojnika NATO-a

Evropska unija je također izrazila zabrinutost.

Turska planira apelovati na Srbiju i Kosovo da se suzdrže od akcija koje bi mogle uništiti godine napora na normalizaciji veza, rekli su za Bloomberg neimenovani izvori.

General major turske vojske Ozkan Ulutas stigao je u utorak na Kosovo da preuzme komandu nad misijom, koja uključuje oko 600 turskih snaga.

Trenutno je na Kosovu raspoređeno oko 3.500 vojnika NATO-a, što je značajan pad u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva Alijanse u toj zemlji.