Spot

Nezavisna komisija za medije na Kosovu tražila je 3. oktobra od kablovskih operatera da prestanu emitovanje kanala Arena sport, jer je utvrđeno da su emitovanjem određenih sadržaja na tim kanalima "prekršeni propisi i narušena nacionalna bezbjednost zemlje".

Predsjednik Nezavisne komisije za medije Jeton Mehmeti rekao je da je to tijelo dobilo primjedbe građana zbog emitovanja video spota pre i posle fudbalskih utakmica, u kojem je odana počast trojici napadača koji su ubijeni u selu Banjska prilikom napada na Policiju Kosova 24. septembra.

Tada je poginuo i kosovski policajac Afrim Bunjaku.

"Pamtićemo! Slava herojima", navodi se u spornom video spotu.

Arena ima oko deset sportskih kanala i u vlasništvu je srpskog državnog operatera Telekoma Srbije.

Na Kosovu se ovi kanali emituju putem kablovskih operatera kao što su Artmotion, Ipko, Kujtesa, Telkos i MTS. Arena emituje prenos utakmica elitnih fudbalskih liga, poput engleske Premijer lige i italijanske Serije A, koje su najgledanije na Kosovu.

Kosovo je za napad u Banjskoj na teritoriji opštine Zvečan optužilo Srbiju. Napad je okarakterisan kao "teroristički akt".

Jedan od lidera kosovskih Srba Milan Radoičić 29. septembra je preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Isti dan je podneo ostavku na poziciju potpredsednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Radoičića je 3. oktobra privela policija u Srbiji, posle čega mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.