Potreban konsenzus

Bivši specijalni predstavnik SAD za pregovore o Kosovu i Srbiji Frank Wisner, povodom aktuelne situacije na Kosovu, izjavio je da se, umjesto da se kaže da dijalog propada, treba vratiti na ono što se desilo u Ohridu u martu, jer Ohridski sporazum ističe moguće rješenje.

"Ono o čemu govorimo jeste politička volja dvije vlade da se ozbiljno i iskreno pozabave ovim dijalogom i da naprave odgovarajuće konsenzuse. Umjesto da kažemo da dijalog propada, da se vratimo na ono što se desilo u Ohridu. Ohridski sporazum ističe moguće rješenje koje je odlučeno i dogovoreno i sada je na obe strane, a posebno na Srbiji, da taj sporazum sprovedu, što znači da se diplomatija mora nastaviti i na strani EU i SAD", rekao je Wisner u intervjuu za Euronews Albania.

Ukazuje da Srbija treba da preda odgovorne za napade na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, svi umješani treba da budu privedeni pravdi.

"Srbija mora hitno da preduzme akciju da pruži ruku Zapadu i privede odgovorne pravdi ili da zločince koji su učestvovali u ovom napadu pošalje kosovskom pravosuđu. To je prvi korak. Ne postoji put napred osim kroz diskusije. Dakle, nadam se da će se strane vratiti za pregovarački sto i odgovornost je obe strane da tako nešto urade", kazao je Wisner.

Dodao je da postoji način da se ide napred što je, kako kaže, naglašeno u Ohridskom sporazumu i zahtjeva i rješavanje problema Zajednice opština sa srpskom većinom.

"To je način na koji oni mogu da idu napred", rekao je Wisner.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania