Savjetnik predsjednice

Savjetnik predsjednice Kosova Bekim Kupina, u reakciji na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je Vjosa Osmani tražila po pitanju Kfora isto što i on, kaže da su kosovske institucije zatražile podršku od NATO-a, tako da u patrolama u pograničnom području, pored kosovskih policajaca, budu i vojnici NATO-a, piše Reporteri.

Kako je naveo, predsjednica je tražila to kako bi se sprečio ulazak" terorističkih grupa i napadi iz Srbije".

Savjetnik Osmanijeve je dodao da nije riječ o preuzimanju suverenih ovlašćenja kosovskih bezbjednosnih institucija od Kfora, već o podršci kosovskim institucijama u zaustavljanju agresije iz Srbije.

"Policija Kosova ima pun mandat na cijeloj teritoriji Kosova, dok sa NATO-om postoji bliska interakcija i koordinacija, o čemu svjedoči i reakcija policijske akcije tokom terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra 2023. godine. Nije moguće pričati o preuzimanju suverenih ovlašćenja od kosovskih bezbjednosnih institucija, već o podršci kosovskim institucijama u zaustavljanju agresije iz Srbije", naveo je Kupina za Reporteri.

Inače, Rama je odgovorio premijeru Kosova Albinu Kurtiju povodom njegove sinoćnje izjave o prijedlogu albanskog premijera u kojoj je da "Kfor treba da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova".

Rama je rekao da je taj zahtjev uputila i predsjednica Vjosa Osmani, ne navodeći gdje je to učinila.

Povodom svog prijedloga, Rama je rekao da je komunicirao na najvišim nivoima evroatlantske alijanse i da je našao maksimalnu spremnost, dok je svoju izjavu potkrepio riječima da je "Kfor NATO, a ne okupatorska snaga za račun Srbije, niti podjela teritorije Republike Kosovo, već veoma velika garancija u svakom slučaju prijetnje".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri