Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Kfor misija NATO Alijanse, a ne okupaciona snaga Srbije, ističući da su reakcije na njegovu izjavu da Kfor mora da preuzme kontrolu nad sjeverom bolne i smiješne.

Rama je u dugoj objavi na društvenim mrežama naveo da je Vlada Albanije komunicirala sa najvišim nivoima evroatlantske alijanse da garantuje bezbjednost na sjeveru Kosova.

"U okviru podrške Albanije garantovanju bezbjednosti na severu Kosova i preuzimanju kontrole Kfora, u ovoj fazi kada je alarmantan rizik od eskalacije sukoba, komunicirali smo na najvišem nivou euroatlantske alijanse i izrazili maksimalnu spremnost. S druge strane, preneli smo saveznicima razloge našeg neslaganja sa najnovijom izjavom EU, nastavljajući da tražimo njihov jasni stav, u vezi sa oružanom kriminalnom grupom koja je ubila kosovskog policajca i povodom Dana žalosti u Beogradu", napisao je Rama na društvenoj mreži "X".

Premijer Albanije podsjetio je "one na Kosovu koji imaju vremena da koriste lažne Facebook profile" da je Kfor NATO, a ne okupaciona snaga Srbije.

„Onima u Prištini koji, umjesto da se 100 odsto fokusiraju na izuzetan izazov koji imaju, nađu vremena da naduvaju balon zavere 'brata Vučića' na Facebooku, preko političkih profila ili lažnih profila, brkajući razloge za svoje neznanje na moj juče javno obrazloženi zahtjev za povećano prisustvo Kfora, uz moje upozorenje prije nekoliko mjeseci na „Republiku Kfor“, podsjećam: Kfor je NATO a ne okupaciona snaga u ime Srbije, niti sila koja deli teritoriju Kosova, već naprotiv, veoma velika garancija u svakom slučaju prijetnje!“, napisao je Rama.

Podsjetio je da je takav zahtjev uputila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

"Juče sam jasno rekao da je ovaj zahtjev uputila i predsjednica Osmani i dalje sam objasnio da ovo što tražim danas nema veze sa onim što sam izrazio prije nekoliko mjeseci, kao strah da bi to moglo da se desi ako se situacija pogorša u nedostatku rezultata dijaloga. Jer, kao što sam juče objasnio, 'mi još nismo tamo' i da ne bismo otišli tamo sutra, Kfor mora da preuzme kontrolu nad sjeverom što ranije“, napisao je on.

Naglasio je da je svima poznata činjenica da u svakom slučaju i za svaku novu operativnu potrebu na teritoriji Kosova, Kfor usklađuje svoje djelovanje sa državnim organima Kosova i sa snagama bezbjednosti Kosova, te je stoga bolno koliko i smiješno da se čak iu ovoj veoma ozbiljnoj situaciji za bezbjednost na sjeveru Kosova političari sa javnih ili lažnih profila u Prištini bave tako niskim manipulacijama emocija svojih građana, namjerno iskrivljujući moje stavove.

Izvor: Kosovo Online