Najavljeno pojačanje Kfora moglo bi da dođe iz Velike Britanije, tvrdi njemačka novinska agencija DPA. Agencija podsjeća da je prije samo par mjeseci Velika Britanija saopštila da najmanje do 2026. može "dati značajan doprinos" Kforu.

Takođe i šef italijanske diplomatije Antonio Tajani izneo je, prije par dana, spremnost Italije da poveća broj svojih vojnika u misiji Kfor na Kosovu, dodajući da je o tome već razgovarao sa ministrom odbrane Gvidom Krozetom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da Kfor održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova, dodajući da su spremni da izvrše dalja prilagođavanja položaja ove misije prema potrebi.

Stoltenberg je nakon sastanka Savjeta NATO na kome je razmatrana situacija na Kosovu, podsjetio da su od maja pojačali prisustvo Kfora i da će uvijek preduzeti sve neophodne radnje kako bi održali bezbjedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u skladu sa mandatom UN.

"Sjevernoatlantski savjet je i juče ovlastio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije. Uvijek ćemo nastojati da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da Kfor ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja Kfora prema potrebi", poručio je Stoltenberg.

Izvor: DPA