Komandant Kfora

Komandant Kfora general-major Angelo Michele Ristuccia izjavio je da ne postoji vojno rješenje za situaciju na Kosovu, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, prenosi RTV.

"Ne postoji vojno rješenje, postoji samo političko rješenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbjednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu", rekao je Ristuccia za italijansku "Republiku".

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend u Banjskoj nije prekretnica, već evolucija odnosa između Kosova i Srbije.

"Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, Kfor će morati više da se angažuje", naveo je Ristuccia.

Dodao je da je situacija na sjeveru Kosova trenutno mirnija, ali da je i dalje "duboko nestabilna".

Na pitanje da li je moguće da Kfor zamjeni Policiju Kosova u oblastima gdje su najveće tenzije, Ristuccia kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO.

Govoreći o sukobu Srba sa Kosova i Policije Kosova u maju ove godine, rekao je da su kosovske vlasti ignorisale savjete Kfora, te da su njegovi pripadnici na kraju platili cijenu zbog toga.

On je dodao da su kosovske vlasti tada dale procjenu koja nije bila u skladu sa očekivanjima misije.

"Posljedice smo osetili 29. maja. Napali su nas kosovski Srbi, ali a priori su postojali izbori koji nisu omogućili stabilnost", rekao je Angelo Michele Ristuccia.

Izvor: RTV/Tanjug