Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas na sjednici vlade da je u nedjelju u Banjskoj narušen "suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna bezbjednost Kosova", ali da je Policija Kosova pokazala punu sposobnost odbrane Kosova i da je ovo "njihov najveći uspjeh" od proglašenja nezavisnosti, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da je u Banjskoj oduzeta količina naoružanja vrijedna više od 5 miliona eura.

"Sa vojnim naoružanjem vrijednim više od 5 miliona eura i dovoljnim količinama za stotine boraca, scenario za krvoproliće na Kosovu je dokazan. Uključuje pojedince koje su pod sankcijama SAD i Velike Britanije za kriminalne aktivnosti. Oni se pojavljuju rame uz rame i za stolom sa predsjednikom Srbije, što upozorava na direktnu ulogu srpske države u tome. Pokazana je izuzetna profesionalnost Policije Kosova, naših bezbjednosnih institucija uopšte. Dokazana je njihova puna sposobnost odbrane Republike. Ovo je njihov najveći uspjeh od nezavisnosti", naveo je Kurti.

Takođe je izjavio da "Srbi na Kosovu moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije", kao i da je "napad u nedjelju razotkrio poteškoće i potrebu za još većom međunarodnom saradnjom u održavanju kontrole na granici sa Srbijom".

"Poslije dokumentacije o učešću u ovom terorističkom napadu potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića, dokazana je još jedna stvar koja zaslužuje pažnju svih, a to je vitalni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na Kosovu. Bez pluralizma nema demokratije i slobode, kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online