Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa smatra da je neprihvatljiv prijedlog predsjednika Vlade Albanije Edija Rame za organizovanje mirovne konferencije o Kosovu, jer bi, kaže, u tom slučaju samo Kosovo izgubilo

U emisiji „Republika“ na Teve1, Mustafa je rekao da bi takva konferencija imala smisla prije dvije, tri iil čak pet godina, ali ne i sada, u  vrijeme kada je Kosovo politički i ekonomski sankcionisano.

"Rama je ranije govorio o potrebi za takvom konferencijom kako bi strane ušle u prostoriju iz koje ne bi izašle dok se ne postigne rješenje. Ulazak u sobu ili salu za nas bi bio bolji prije dvije, tri, pet godina, kada je međunarodna podrška Kosovu bila sasvim drugačija u odnosu na danas, jer ako učestvujemo u međunarodnoj mirovnoj konferenciji u situaciji kada smo pod sankcijama međunarodne zajednice, što znači da više nemamo njihovu podršku već disciplinske i ekonomske mjere, gubimo skoro pola milijarde eura sredstva koja smo ranije dobijali od EU", objasnio je on.

Mustafa je rekao da mirovna konferencija u takvoj situaciji kada je Kosovo na udaru međunarodne zajednice, nije mudro rješenje.

Istakao je da postoji više razloga da se dijalog nastavi sa jasno definisanim ciljevima.

Mustafa smatra da čak i format dijaloga, i način dijaloga, treba da se mijenja.

Prema njegovim riječima, bilo bi bolje da se postigne novi sporazum Kosova i Srbije, konačan, kako se, ne bi gubilo vrijeme i energija.

Naglasio je da postizanje konačnog dogovora isključuje mogućnost ponavljanja slučajeva poput onog u Banjskoj.

Mustafa je naveo i da ne vidi razlog da se nada faktičkom priznanju, jer kako je rekao, faktičkog priznanja nema. Istakao je da je Kosovu potrebno de jure priznanje koje bi omogućilo ulazak u UN.

Mustafa je kazao i da je postalo jasno da prihvatanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu stvara mogućnost da bilo koja teroristička grupa uđe u vlasništvo manastira i crkava.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju institucije Kosova ne mogu ništa učiniti jer je zakonom i ustavom određeno da niko ne sme ući na pojsed crkve i manastira.

Mustafa ocjenjuje da postoji potreba da se izmeni sporazum sa Srbijom, a da cilj treba da bude konačno priznanje dvije zemlje.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info