Diplomatski predstavnici

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je uputilo verbalnu notu u nekoliko zemalja povodom posljednjih dešavanja u okviru dijalogu Kosova i Srbije, kojim posreduje Evropska unija.

Međutim, nisu željeli da iznose više detalja o sadržaju pisma.

Verbalna nota predstavlja diplomatsku komunikaciju između dvije vlade putem diplomatskih predstavnika.

Posljednja runda dijaloga između Prištine i Beograda održana je 14. septembra, a iz EU je saopšteno da je bila neuspješna "jer premijer Kosova Albin Kurti nije prihvatio kompromisno rješenje" za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa.

U međuvremenu, Kurti je 18. septembra optužio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se pozicionirao protiv Kosova.

Kako je rekao, na sastanku u Briselu 14. septembra došlo je "do koordinacije između Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se stvorio alternativni scenario da se polovina sporazuma ne realizuje".

Evropska unija je Kurtijeve izjave o Lajčaku opisala kao "neosnovane optužbe", dok su SAD izrazile podršku EU, kao posredniku u dijalogu koji se vodi od 2011. godine.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji su dvije strane prihvatile krajem februara, a marta usaglasili aneks dokument za njegovu implementaciju, ne predviđa međusobno priznanje na kome insistira Kosovo.

Njime se pak od Srbije traži da prihvati kosovska dokumenta i simbole. Strane bi, pored ostalog, trebale i da realizuju sve do sada postignute dogovore postignute u okviru dijaloga, uključujući Zajednicu opština sa srpskom većinom koja bi Srbima na Kosovu dala veću autonomiju.