Državnost

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da postoji samo jedan ključ za nastavak dijaloga, a to je da se Zajednica srpskih opština formira zajedno uz priznanje Kosova od strane Srbije.

On je iznio i uvjerenje da Kosovo ne može da napravi nijedan korak napred u procesu dijaloga ako nije na pomolu priznanje Srbije i podsjetio da je sa tim obećanjem Samoopredjeljenje došlo na vlast.

Takođe je rekao da se predstavnik EU u dijalogu Miroslav Lajčak sa svojim pozicijama nalazi na strani Srbije i da komentari koje je tim povodom iznio premijer Albin Kurti, nisu optužbe već opažanja.

"Primećeno je da su Lajčakovi stavovi, koje on najviše artikuliše, oni koji stavovi koje zauzima Srbija. Ono što je stav Srbije je da Kosovo treba da napravi Zajednicu van bilo kakvog političkog kišobrana procesa koji je došao do ove tačke gdje smo sada. Mislim da ovo uopšte nije fer. To je odstupanje od prvobitne ideje. Prvobitna ideja je da nema Zajednice bez priznanja. Nazovite to de fakto priznanjem, to je priznanje državnosti Kosova. Srbija treba da se saglasi da kada pređete granicu na Merdaru da ste u drugoj državi", naveo je Konjufca.

Dodao je da je odgovornost Kosova da pronađe oblik Zajednice koji je u skladu sa Ustavom i koji ne krši pravni poredak. 

"Samo je jedan ključ moguć da se dijalog pomjeri naprijed, Zajednica zajedno sa priznanjem, inače nema napretka u dijalogu“, zaključio je Konjufca.