Komandant KFOR-a

Komandant KFOR-a Angelo Ristuccia izjavio je 19. septembra da sve što može uticati na bezbjednost na Kosovu mora biti kordinisano sa misijom NATO-a.

On je tako na brifingu za medije održanom u Beogradu odgovorio na novinarsko pitanje da li potrebna dozvola KFOR-a kada je u pitanju slanje specijalnih jedinica policije Kosova na sjeveru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 7. septembra nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da se Kosovo prije deset godina obavezalo da neće rasporediti Kosovske bezbjedonosne snage na sjeveru bez prethodne konsultacije i odobrenja komandanta KFOR-a.

"U skladu sa obavezama Prištine 2013. godine, svako angažovanje Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru zahtjeva pregovore sa KFOR-om. Očekujemo konsultacije za svaku akciju kosovskih policijskih snaga, koja može uticati na bezbjednost", rekao je tada Stoltenberg.

Ristuccia je trenutnu situaciju na Kosovu ocjenio kao "veoma nestabilnu" i kao situaciju koja brzo može eskalirati.

On je dodao da su događaji koji su pretili da naruše stabilnost, zahtevali ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija.

"Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rješenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD", rekao je Ristuccia.

Dodao je da je konstraktivan pristup obe strane ključ da se stvore neophodni uslovi za trajnu bezbjednost na Kosovu i širom regiona, a za dobrobit svih, ali i budućih generacija.

Situacija na sjeveru Kosova, naseljenom većinom Srbima, eskalirala je krajem maja, kada su grupe lokalnih Srba protestovale protiv novoizabranih albanskih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova koje je policija 26. maja uvela u zgrade opština.

Te izbore su bojkotovali lokalni Srbi. Protesti su nekoliko puta prerasli u nasilne sukobe.

Najžešći je bio 29. maja, kada je povređeno više desetina vojnika KFOR-a.

Kosovske vlasti sprovode istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za nasilje.

Eskalaciju sukoba osudili su i zvaničnici Evropske unije (EU), koja posreduje u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Nakon nasilja na sjeveru, NATO je pojačao svoje prisustvo na Kosovu.

O posljednjoj rundi dijaloga u Briselu

Na pitanje kako ocjenjuje to da je poslednja runda dijaloga u Briselu u kojoj su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti prošla bez dogovora, Ristuccia je rekao da je činjenica da su se Vučić i Kurti vratili za pregovarački sto pozitivna.

On je takođe rekao da je postizanje dogovora političko pitanje.

Posljednja runda dijaloga na visokom političkom nivou na kojoj su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti održana je14. septembra u Briselu.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell ju je ocjenio "neuspješnom", jer premijer Kosova Kurti "nije prihvatio kompromisno rješenje".

Kurti je na kraju sastanka, optužio evropskog posrednika Miroslava Lajčaka da nije nepristrasan. Iste navode je ponovio u Prištini, u ponedjeljak 18. septembra.

EU je u saopštenju od 19. septembra izrazila zabrinutost što Srbija i Kosovo ne sprovode svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa za implementaciju, koji su strane dogovorile ranije ove godine.

Takođe su naveli da je EU spremna da uvede nove mjere protiv strana ukoliko to bude neophodno.

Američki State Department je 14. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da su SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Kosova i Srbije.

O istrazi napada na vojnike KFOR-a

Kada je riječ o istrazi koju kosovske vlasti u vezi sa napadom na vojnike KFOR-a Ristuccia je naveo da nema novih informacija, ali da zna da se istraga vodi.

Izrazio je nadu da i vlasti u Srbiji takođe istražuju one osobe koje su se vratile u Srbiju.

Ristuccia je rekao da očekuju da počinioci napada na vojnike KFOR-a budu "hitno procesuirani i privedeni pravdi sa obe strane".

KFOR, prema njegovim riječima, ostaje posvećen svojoj misiji - da garantuje bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

Misija KFOR na Kosovu je angažovana od 1999. godine. Najveća je i najduža misija NATO-a pod mandatom Ujedinjenih nacija.