Vrši pritisak

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo spremno za održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru zemlje. Ali ona je rekla da je problem u Srbima koji tamo žive, koji se zastrašuju od ljudi koje plaća i ohrabruje sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona je rekla da se vrši pritisak na ovdašnje Srbe da ne učestvuju na ovim izborima i dodala da još nema pokreta u kome će predsjednik Vučić prestati da se miješa u izbore druge zemlje.

„Na njih se vrši pritisak da ne učestvuju na izborima. Još uvijek ne vidimo nikakav pokret gdje bi Vučić prestao da se miješa u izbore druge zemlje“, izjavila je Osmani.

Predsjednica je u intervjuu za „Politiko” podsetila da Srbi nisu dobrovoljno bojkotovali izbore, zato adresa za pritisak je Srbija a ne Kosovo.

Ona je rekla da sve treba da se uradi u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima i saveznicima, kako bi se izbjegle tenzije.

„Istorija Kosova je istorija zajedničkih akcija. Uvijek smo bili uspješni kada smo radili zajedno sa partnerima i saveznicima“, naglasila je predsjednica.

U ovom intervjuu, koji je objavila na Facebooku, predsjednica je rekla da je za Kosovo članstvo u EU institucionalni prioritet i volja naroda.

„Preko 93 odsto našeg stanovništva je za put EU integracija. Ali, nije samo to, mi vjerujemo da je to jedini put koji donosi prosperitet, ekonomski razvoj, trajni mir i stabilnost“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, članstvo Zapadnog Balkana u EU stvorilo bi više stabilnosti i mira.