Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi izjavio je da ne očekuje mnogo od sastanka na najvišem nivou u Briselu, ističući da je premijer Albin Kurti, pa samim tim i Kosovo, u ovoj fazi dijaloga u slabijoj poziciji u odnosu na srpsku stranu zbog sankcija EU.

"Kurti, a samim tim i Kosovo, ide sa slabijom pozicijom u ovoj fazi dijaloga, upravo zbog sankcija koje opterećuju našu zemlju. Kao što smo videli posljednjih mjeseci, upozorenja međunarodnih partnera prema Kosovu bila su kontinuirana i ponekad vrlo konkretna, poput onog od predsjednika Macrona u vezi sa revizijom vizne politike, ako se Kosovo ne ponaša odgovorno u ovom procesu", rekao je Krasniqi za Reporteri.

Ocjenjuje da je Kurti svojim djelovanjem po pitanju Srbije i odnosa sa saveznicima, posebno sa SAD, ozbiljno narušio imidž i ugrozio reputaciju Kosova.

"Možemo dugo da pričamo o tome šta je Kosovo izgubilo u posljednje dvije godine usljed zategnutih odnosa sa njima neodgovornim političkim djelovanjem. Pominjem samo dvije stvari koje su, po mom mišljenju, od posebnog interesa: Prvo: gubitak stotina miliona eura u vidu grantova EU i SAD, gdje su sve zemlje regiona imale koristi osim nas. I, drugo, ekstremna šteta po imidž Kosova, kao neodgovorne, neozbiljne i destruktivne države. Niko ne želi da sarađuje i stane na stranu države koja ima neodgovorne institucionalne lidere na čelu", ukazao je Krasniqi.

On kaže da je Kurti u nedavnim sporazumima postignutim sa Srbijom nametnuo obavezu Kosovu da formira Zajednicu srpskih opština, koja omogućava potunu autonomiju srpskoj zajednici.

Kurti je, ističe, veoma pompezno podržao i prihvatio Briselski sporazum i Ohridski aneks, koje PDK smatra kao korak unazad u odnosu na očekivanja koja su bila za postizanje sveobuhvatnog konačnog sporazuma.

"Štaviše, član sedam ovog sporazuma prevazilazi Zajednicu, jer rizikuje davanje političke autonomije srpskoj zajednici, što bi bilo gore od Zajednice, koja je dio sporazuma iz 2013. i 2015. Ako dodamo i nedostatak garancije za evroatlantske integracije Kosova, onda se to jednostavno pretvara u veliki politički i nacionalni neuspjeh, koji ćemo skupo i dugo plaćati svi mi", kazao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima Kurtijeva vlast je potpuno odvojena od zahtjeva i potreba građana.

"To je nesposobna, nesposobna i nasilna vlast. Samo u posljednja dva do tri mjeseca bilo je nevjerovatnih afera, uključujući otkrivanje afere 'Zdravo', odnosno koordinaciju sa Radojčićem, krađu državnih rezervi, već potvrđenu aferu sa trgovinom energentima, aferu sa narkoticima, međunarodna izolacija pa čak i najnoviji skandal sa udžbenicima. Prvi put za 15 godina postojanja, vlada nastavlja da produbljuje krizu države i građana u tri osnovne dimenzije: političkoj, ekonomskoj i socijalnoj. Nažalost, današnji građani žive gore nego prije tri godine. Plaćaju više za poreze, za cijene osnovnih vitalnih proizvoda, a zauzvrat dobijaju višestruko manje ulaganja u državne usluge, bilo administrativne, infrastrukturne, obrazovne, zdravstvene itd. U međuvremenu, Kosovo kao država nikada nije bilo više izolovano i kažnjeno zbog lošeg upravljanja ovog premijera i ove vlade", neveo je Krasniqi.

Smatra da je najbolje što ova vlada može da uradi je da podnese ostavku.

"Opozicione stranke u Skupštini Kosova imale su koordinaciju djelovanja, što je pomoglo otkrivanju afera, nesposobnosti upravljanja, zaštiti ustavnosti naše zemlje, pokretanju i donošenju nacrta zakona koji su olakšali živote naših građana. Ovo je razumljivo, dakle prirodno. Demokratska partija Kosova kao lider opozicije je odgovorna u odnosu na zahtjeve građana. Smatramo da državni ciljevi i interesi treba da budu oni koji mogu da ujedine političku scenu, i to ne samo opoziciju, već i civilno društvo, intelektualce, Akademiju, aktiviste", poručio je lider PDK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri