Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koci izjavio je da uprkos konstruktivnoj ulozi koju ima Samit Procesa Brdo-Brioni, ta inicijativa nema stvarnu moć da utiče na ukidanje sankcija Evropske unije Kosovu, te naveo da od predstojećeg sastanka u Briselu ne očekuje - ništa, već samo nastavak aktuelne situacije.

Povodom izjave Vjose Osmani da će zemlje poput Hrvatske "lobirati" za uklanjanje mjera EU protiv Kosova, zbog razvoja događaja na sjeveru, Koci kaže da ne vjeruje da bi takva inicijativa pomogla.

"Proces Brdo-Brioni je konstruktivan, sa skromnim mogućnostima. Pokrenule su ga Slovenija i Hrvatska, kao most koji povezuje dve zemlje članice EU sa šest zemalja Zapadnog Balkana koje teže ulasku u EU. Mislim da ova inicijativa ne može ukloniti sankcije Kosovu", rekao je on.

Koci dodaje da od sastanka 14. septembra u Briselu ne očekuje konkretne rezultate, već samo nastavak postojećeg stanja.

"Nema konkretnih signala da će taj sastanak dati rezultat. Sve što taj sastanak može da uradi je da zadrži status kvo na sjeveru, odnosno spreči pogoršanje situacije. Za EU je prioritet da ne bude sukoba u tom dijelu Kosova a to je jasno rekao i šef NATO na sastanku sa Osmani u Briselu - da specijalne snage ne smeju na sjever bez koordinacije sa Kforom. To je bio veoma jasan signal i to se veoma dobro razumije na Kosovu. Ne očekujem ništa i vjerujem da je cilj EU barem da zadrži ovakvo stanje. Vučić će izaći sa zahtjevom za ZSO, Kurti to neće prihvatiti i imaćemo istu situaciju", rekao je Koci.

Izvor: Kosovo online/ABC news