Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj je nakon Samita Procesa Brdo-Brioni izrazio nadu da će strateški cilj svih zemalja Zapadnog Balkana - ulazak u Evropsku uniju, postati realnost, preneo je Albanian post.

Begaj je rekao da je važno što su lideri regiona danas razmjenili mišljenja o važnim pitanjima poput evrointegracija, jačanja regionalne saradnje, odlaska mladih i o energetskim projektima.

"Biti zajedno, da razgovaramo o izazovima sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana moraju suočiti je izuzetno važna stvar. Izazovi su skoro isti u svim zemljama Zapadnog Balkana i pitanja koja su razmatrana na ovom samitu odnosila su se na proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i na neka osjetljivija pitanja - odnosi naših naroda, odlazak mladih, kao i za izazove u vezi sa klimatskim promjenama", rekao je Begaj.

Predsjednik Albanije je tokom dana sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, sa kojim je ocjenio da su odnosi Albanije i Sjeverne Makedonije primer konstruktivne saradnje i u interesu ne samo napretka dvije zemlje, već i cijelog regiona.

Begaj se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a u fokusu razgovora bilo je jačanje saradnje između Albanije i Crne Gore, kao i zajednički interes za unapređenje evropske agende. Ocjenjeno je da dve zemlje imaju važnu ulogu u stabilnosti i prosperitetu regiona.

Albanski predsjednik je razgovarao i sa predstavnicima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, o neophodnosti unapređenja duha regionalne i sveobuhvatne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao bezbjednom i što je prije moguće integrisanom u EU.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post