Nakon ljetnje pauze

Skupština Kosova će sutra, poslije ljetnjeg odmora, početi redovno jesenje zasjedanje. Poslanici vladajuće većine najavljuju veću efikasnost u radu, dok opozicija upozorava da parlament neće raditi normalno dok se ne raspišu vanredni izbori, prenosi Koha.

Vladajuća partija, Pokret Samoopredjeljenje, najavljuje veće angažovanje vladajuće većine u usvajanju nacrta zakona i efikasnije sednice.

Na drugoj strani, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova naglašavaju da neće učestvovati ni u jednom glasanju u Skupštini, ni kada na dnevnom redu budu međunarodni sporazumi.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi rekao je da će poslanici tokom jesenjeg zasjedanja u potpunosti ispuniti zakonodavnu agendu koju je predložila vlada.

"Fokus većine je na sprovođenju zakonodavnog plana koji je predložila vlada. Da se prioritetno i efikasno tretiraju svi nacrti zakona koji su već u proceduri i koji su prošli prvo čitanje u Skupštini, tokom proljećnog zasjedanja i koji moraju da budu tretirani od strane radnih grupa i komisija prije konačnog usvajanja. Potrebni su i ostali nacrti zakona za koje se očekuje da će ih na jesen razmatrati Vlada. Fokus Skupštine treba da bude na tome da efikasno ispuni zakonodavni plan", rekao je on.

Međutim, šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da će preduzeti sredstva i demokratske akcije koje imaju na raspolaganju u Skupštini, kako bi onemogućili parlamentarnu većinu u radu, a samim tim i Vladu Kosova.

"Upotrebićemo sva demokratska sredstva koja imamo na raspolaganju u parlamentu i van njega da dovedemo Kosovo do novih izbora i da dobijemo vladu koja će zemlju izvući iz krize. Kosovo je danas izolovana država. Kosovo je danas država koja ima sankcije SAD i EU. Kosovo je već ušlo u vrtlog unutrašnjih zloupotreba", rekao je on.

Šef poslaničke grupe Alijase za budućnost Kosova Besnik Tahiri takođe je oštar prema vladajućoj stranci i kaže da je Pokret Samoopredjeljenje degradirao parlamentarni život. On dodaje da vlast nije ostavila prostora da opozicija bude konstruktivna u Skupštini.

"Kao poslanička grupa, imali smo otvorenu diskusiju sa Samoopredjeljenjem. Ta rasprava nije bila samo u Skupštini nego i u odborima. Ne vidim prostor za podršku ovoj vlasti u bilo kom trenutku i na bilo kom polju. Oni su u najvećoj mogućoj mjeri degradirali ne samo parlamentarni život već i upravljanje. Jedino rješenje je konfrontacija sa vlašću", smatra Tahiri.

Međutim, predstavnik vladajuće većine Adnan Rustemi ovaj pristup smatra pogrešnim. Prema njegovim riječima, ponašanje opozicije u Skupštini je neracionalno.

"Bili smo zainteresovani i spremni za dijalog, diskusiju i saradnju u interesu građana Kosova. Ali ponašanje opozicije prema mom uvjerenju je potpuno iracionalno. Nije im ni jasno šta žele. Jasno im je samo jedno, a to je očaj koji izaziva nedostatak podrške građana, o čemu svjedoče određene ankete", naglasio je Rustemi.

Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Naim Jakaj, ukazao je koja pitanja treba da budu prioritetna za Skupštinu tokom jesenjeg zasjedanja.

"Mora da se obezbjedi napredak tokom plenarnih sjednica, to treba da bude prioritet predsjednika Skupštine. Takođe imamo neparlamentarni jezik tokom ovog saziva koji se koristio više nego u prethodnim sazivima. Imamo i nepoštovanje skupštinskog poslovnika. Na primjer, Skupština dvije godine radi bez programa rada", naveo je on.

Jakaj ističe da Skupština treba da ima kao prioritet i povećanje transparentnosti glasanja članova parlamenta.

"Nemamo informaciju o tome kako određeni poslanik glasa, jer ne postoji elektronsko glasanje", rekao je on.

Poslanici Skupštine Kosova otišli su na odmor od 28. jula. Na osnovu skupštinskih propisa, oni moraju da se vrate u klupe drugog ponedjeljka u septembru, koji pada 11. septembra.

Opozicija je prošle nedjelje prikupila 40 potpisa, na osnovu kojih je sazvana vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o pitanju obezbjeđenja školskih udžbenika, ali je ona propala zbog nedostatka većine u sali.

Skupštinu Kosova tokom proljećnog zasjedanja karakterisala je ekstremna polarizacija između opozicionih partija i parlamentarne većine, koja je eskalirala fizičkim sukobom poslanika PDK i ministara Kurtijevog kabineta na sjednici 13. jula.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore