Gubljenje vremena

Administrativno uputstvo koje omogućava građanima kosovskih opština da putem peticije razriješe svoje gradonačelnike još uvijek nije finalizirano. Međutim, istovremeno, takav dokument se pojavljuje u trenutku kada Evropska unija insistira na održavanju novih izbora u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru zemlje. Kadri Kryeziu, bivši sudija Ustavnog suda, Melazim Koci, politikolog, i Eugen Cakolli iz organizacije KDI, su diskutovali u emisiji "RTK Prime" o ovom pitanju.

Kadri Kryeziu, bivši sudija Ustavnog suda, istakao je da je ovo administrativno uputstvo neobično i da se do sada slično nije dogodilo na Kosovu. Smatra da je takav pristup nepotreban i beskoristan te da bi trebalo razmisliti o drugim načinima izlaska iz trenutne vanredne situacije. Prema njegovim riječima, najbolji način za prevazilaženje krize jeste ostavka gradonačelnika, jer je to moralan i ljudski potez koji bi trebali sami da preduzmu u javnom interesu.

Kryeziu je naveo da je već ranije ukazivao na sve ove tačke i da su dodatne administrativne akcije suvišne, s obzirom na to da već postoji Zakon o lokalnoj samoupravi i druga uputstva koja precizno definišu korake ka pokretanju peticija.

Sa druge strane, politikolog Melazim Koci je iz političkog ugla podržao ideju peticija. Po njegovom mišljenju, to bi omogućilo srpskoj strani da manevriše, izazivajući diskusiju i odbijanje izlaska. Koci vjeruje da bi ovakav pristup bio ocjenjen kao napor Kosova u Briselu, gdje bi političko rješenje bilo važnije od pravnog. On je čak istakao da je Brisel tražio ostavku gradonačelnika i naglasio da bi takav korak riješio situaciju.

Melazim Koci smatra da bi se pitanje bolje riješilo ostavkom gradonačelnika, što bi ograničilo manevarski prostor srpske strane.

Eugen Cakolli iz organizacije KDI izrazio je svoje neslaganje s administrativnim uputstvom. Nije razumeo zašto je komisiji trebalo tri dana da napiše trostranicu dokumenta koji ne donosi inovaciju u poređenju sa zakonom o lokalnoj samoupravi. Cakolli je istakao da je to gubljenje vremena.

On smatra da je ovo administrativno uputstvo čak i u tom obliku nezakonito, jer procedure sadržane u administrativnom uputstvu moraju biti ispunjene ako se žele poštovati maksimalni rokovi. U tom slučaju, potrebno je 50 dana samo da se prikupe potpisi i pošalju Centralnoj izbornoj komisiji.

"Međutim, CIK želi dodatno vremensko ograničenje za organizaciju procesa glasanja. To se ne može skratiti ispod uobičajenih međunarodnih standarda za proces glasanja, jer se ne sme narušiti ni prava građana, a ni, u ovom slučaju, prava CIK-a da se dovoljno pripremi. Obično je potrebno između 30 do 45 dana čak i da se organizuje proces glasanja za smenu gradonačelnika", izjavio je Cakolli.