Na visokom nivou

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je da će se nova runda dijaloga Srbije i Kosova na visokom nivou održati 14. septembra u Briselu.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je da će se nova runda dijaloga Srbije i Kosova na visokom nivou održati 14. septembra u Briselu.

On je na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara vanjaskih poslova EU u Toledu, rekao da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se riješi situacija, prenosi Tanjug.

Borrell je kazao i da je jedna od tema sastanka bilo i proširenje Evropske unije, kao i da je špansko predsjedništvo EU predložilo da se narednog mjeseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana, kao i da su se ministri složili da se to dogodi.

Susret s Lajčakom

Posebni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak jučer se u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prije dva dana, Lajčak je nakon susreta s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na Bledu napisao da je u fokusu bila priprema novog kruga pregovora u Briselu na visokom nivou, koji planira za sljedeći mjesec.

Vučić je izjavio da je “ideja mnogo samo rešenja ponestaje,” odgovarajući na pitanje da li je na sastanku sa Lajčakom došlo do nekih novih ideja za situaciju na Kosovu, prenosi agencija Beta.

“Mogli smo da sedimo i deset sati. Plašim se da bismo teško pronašli rešenje kad razgovarate sa ljudima koji rešenje neće da traže, kada razgovarate sa ljudima iz Prištine koji traže razloge sa sukobe i napad na srpsko stanovništvo na severu Kosova i Metohije”, rekao je Vučić u četvrtak.

Vučić i Kurti su se posljednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana poslije vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Oni su u Briselu boravili i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na sjeveru Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Borrellom i Lajčakom.