Prekid dijaloga

Politički analitičar Albinot Maloku komentarišući izjavu predsjednice Vjose Osmani da ukoliko se suspenduje odluka o ukidanju viza da će to značiti prekid dijaloga Kosova i Srbije, kaže da Kosovo nije u poziciji da prijeti prekidom dijaloga.

Maloku smatra da je izjava predsjednice Osmani suprotna duhu bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove koji ona tvrdi da slijedi.

"S tim u vezi, smatrajte da to trenutno nije bila odgovarajuća izjava, jer bi bilo dobro da predsjednica Osmani pokaže spremnost koja postoji na Kosovu u vezi sa sprovođenjem francusko-njemačkog plana“, rekao je on.

Maloku je istakao da izjava predsjednice Osmani šteti poziciji Kosova i kaže da Kosovo nije u poziciji da prijeti, već da treba da pronađe alternative koje otvaraju perspektivu.

"Pristup predsjednice Osmani kroz ovu izjavu nije u skladu sa suštinskim ciljem Kosova, stvaranjem boljih diplomatskih i međunarodnih odnosa sa prijateljskim zemljama, ali i onima koje tvrde da su prijateljske zemlje Kosova. Kao takva, ova izjava u svakom slučaju šteti međunarodno narušenoj poziciji Kosova i smatram i ocenjujem da je bilo neprikladno imati ovu takozvanu prijetnju zbog činjenice da stav Kosova nije da preti, već da pronađe alternativu koja će otvariti perspektivu. Posebno one alternative koje su u skladu sa integracionim ciljevima Kosova koje sama vlada, samo predsjedništvo uvijek predstavlja, a to su integracije u EU“, rekao je on.