Šteta raste, a rok se ne zna

Na Bledskom forumu premijer Kosova Albin Kurti juče je ponovio svoje očekivanje od EU da ubrzo ukine kaznene mjere Kosovu, a poznavaoci ekonomskih prilika već danima upozoravaju o ogromnoj šteti koju će pretrpeti Kosovo zbog izazivanja tenzija na sjeveru i odbijanja da posluša zahtjeve EU i SAD.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini apeluje na vladu da preduzme korake koji će dovesti do ukidanja sankcija.

Shahini za Kosovo onlajn ukazuje, da nakon navršena dva mjeseca otkako je EU uvela kaznene mjere Kosovu, negativni uticaj najviše osjeća privreda.

"Mjere koje je EU preduzela protiv Kosova desile su se prvi put u istoriji. Mi smo navikli da budemo posmatrači kada EU drugim državama uvodi sankcije. Sada ih i mi preživljavamo. Mjere su uvedene protiv vlade, ali i građana, ekonomije i privrednika sa Kosova. To direktno utiče na smanjenje aktivnosti ekonomije i na budžet", rekao je Shahini.

Ukoliko se mjere EU budu nastavile do kraja godine, dodaje Shahini, najveći gubitnik biće Kosovo i njegova privreda.

"Izgubićemo više od 500 miliona eura u raznim smjerovima, u pravcu administracije, edukacije javnog društva, vojske i policije", istakao je Shahini.

Shahini je uputio zahtjev Vladi Kosova da ispuni uslove EU, kako bi mjere bile ukinute.

"Mi kao Poslovna alijansa zahtevamo da vlasti Kosova što prije preduzmu korak koji će dovesti do ukidanja sankcija, jer mi preživljavamo najteže, dok javni sektor dobija sigurnu platu od taksi privrednika", rekao je Shahini.

Prema njegovim riječima, privreda Kosova će opstati i pored kaznenih mjera, ali će opasti broj stranih investicija.

"Privreda Kosova će, bez obzira na kaznene mjere opstati, ali postavlja se pitanje kako. Sigurno ćemo imati manji priliv, manje investicija. Niko od starnih investitora ne želi da dođe u zemlju koja ima kaznene mjere od strane EU. Takođe, Kosovo više ne dobija pozive za učestvovanje na sastancima u evropskim grupama i komisijama, a to je veoma važno za privredu i povećanje kapacatita ekonomije", rekao je Shahini.

Na pitanje da li su koraci koje je vlast na Kosovu načinila dovoljni za povlačenje kaznenih mjera, Shahini navodi da to najbolje zna EU.

"Po našoj procjeni Vlada Kosova mora da ispuni uslove koji su vezani i za politiku, ekonomiju, kao i za mir i stabilnost Kosova i cijelog regiona", zaključio je Shahini.

Politička analitičarka Mimoza Gavrani kaže za Kosovo onlajn da EU smatra da koraci koje je preduzela Vlada Kosova nisu dovoljni za povlačenje kaznenih mjera.

"Kosovo je već preduzelo neke korake koji su doveli do deeskalacije situacije na sjeveru, ali EU još nije krenula u pravcu uklanjanja kaznenih mjera protiv Kosova. Uprkos pozivima institucionalnih lidera da se uklone mjere koje su nametnute u junu, EU ćuti, ne preduzimajući ništa", rekla je Gavrani.

Prema njenim riječima, EU neće odustati od kaznenih mjera sve dok Vlada Kosova ne ispuni uslove koji su, kako je dodala, jasni.

"Prema EU, djelovanje vlade nije dovoljno za deeskalaciju i za mogućnost primjene dogovora koje su prihvatile obe strane, što bi prema EU bilo stabilno rješenje, u okviru kojeg bi bilo moguće da se i aktuelni problemi u tom delu zemlje riješe. Ne mislim da će EU imati minimum volje da odustane ili suspenduje sankcije koje su na snazi, sve dok Kosovo i Vlada Kosova ne ispune uslove koje postavlja EU, a koji su potpuno jasni“, istakla je Gavrani.

Uslovi EU odnose se na potpuno povlačenje specijalaca policija iz opštinskih objekata i njihove blizine na sjeveru Kosova, povlačenje gradonačelnika i održavanje novih izbora u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru.

Prema riječima Gavrani, za sada nije poznato na koji način će doći do novih izbora i na koji način će gradonačelnici podneti ostavke.

"EU je zatražila njihovu ostavku, dok su kosovske institucije najavile da će biti razriješeni peticijom građana", dodala je Gavrani.

Kako je istakla, naredni mjeseci će biti veoma osjetljivi i politički teški, jer se, kaže, planiraju sastanci na visokom nivou kako bi se proces dijaloga pogurao dalje.

Ona je, navodeći agendu izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, istakla da će Lajčak na budućim sastancima pažljivo razmotriti posljednja dešavanja i očekivanja za naredni period.

Izvor: Kosovo Online