Mišljanje analitičara

Uprkos izjavi premijera Albina Kurtija da će se na sjeveru Kosova održati izbori, analitičari smatraju da se sa raspisivanjem izbora okleva, zbog čega se očekuje da će doći do pooštravanja kaznenih mjera EU, piše Front onlajn.

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi ističe da Kosovo ne ispunjava svoje obaveze.

„Kosovo je Bratislavskim sporazumom preuzelo obavezu da održi izbore na sjeveru. To se ne sprovodi, ili se sprovodi uz neka administrativna uputstva koja se često smatraju ruganjem Evropskoj uniji“, rekao je Arifi.

Zbog toga, Arifi ne očekuje da mjere EU nametnute Kosovu budu ukinute.

„Mjere neće biti povučene, naprotiv, vjerovatno će biti pooštrene. Nije došlo do raspisivanja izbora i izostaje nacrt ZSO“, rekao je Arifi.

Iz Evropske unije za Front onlajn odgovorili su da očekuju da Kosovo i Srbija preduzmu mjere za deeskalaciju.

„EU podvlači izjavu visokog predstavnika u ime EU od 3. juna 2023. godine, koji je zatražio od Kosova i Srbije da preduzmu mjere za deeskalaciju i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu 2023“, navedeno je iz EU.

Po pitanju kaznenih mjera, iz EU je rečeno da je njihov stav jasan, te da u ovoj fazu nemaju šta da dodaju.

„Što se tiče mjera, jasno smo izneli svoj stav u posljednjih nekoliko dana i nedjelja, i nema ništa novo što bismo željeli da dodamo u ovoj fazi“, poručili su iz EU.

Stručnjak za međunarodne odnose Arbnor Sadiku rekao je da su sankcije međunarodne zajednice povezane sa održavanjem izbora na sjeveru.

„Neophodno je pronaći politički način da se što prije izađe na izbore na sjeveru Kosova, i da se to ne odugovlači kroz nezakonite radnje. Malo je vjerovatno da će mjere biti uklonjene, bar dok se ne održe lokalni izbori na sjeveru Kosova“, rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo online/Front online