Američki profesor

Američki profesor Alon Ben Meir smatra da je neposlušnost premijera Kosova Albina Kurtija dovola do sankcija SAD i Evropske unije i dodaje da, ukoliko bi se formirala Zajednica srpskih opština, ne bi bilo tenzija na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomia onlajn

"Ako bi Kurti ispunio zahtjeve EU i SAD, oni bi smirili atmosferu. To bi takođe stvorilo povoljan ambijent za saradnju i okončalo sukob i ukinulo sankcije", rekao je Ben Meir.

Prema riječima Bena Meira, cijenu sankcija plaćaju građani Kosova.

„Istini za volju, u stvarnosti, Kurti ima jedina dva saveznika kojima je stalo do budućnosti i prosperiteta Kosova, a sankcije koje su uveli nisu toliko da bi kaznili Kosovo kao državu, već da bi Kurtija probudili da vidi realnost, koju on bira da ignoriše dok kosovski Albanci plaćaju cijenu“, rekao je Ben Meir za Dukađini.

Ben Meir je mišljenja da kada bi se formirala Zajednica srpskih opština, ne bi bilo nasilja i tenzija na sjeveru Kosova.

„Na kraju, veoma je važno naglasiti da kada bi ZSO bila uspostavljena kako je dogovoreno prije mnogo godina, ništa od ovoga se ne bi desilo. Sada je vrijeme da se sprovede ono što je dogovoreno i nadamo se da se započne nova era i da se u potpunosti obnovi normalizacija odnosa i saradnje sa SAD i EU u svim oblastima, a posebno njihova finansijska podrška, bez koje će Kosovo mnogo trpeti. Uticaj sankcija na poslovanje, obrazovanje i infrastrukturu je svima vidljiv", rekao je Ben Meir.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online